ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΥΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Γουλόπουλος*
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ:
-Ινοαδένωμα

-Κύστεις

-Γαλακτοκήλη

-Λίπωμα

-Μετατραυματική κύστη

Η διαφορική διάγνωση του ινοαδενώματος από τις κύστεις στο μαστογραφικό έλεγχο είναι σχεδόν αδύνατη,χωρίς τις χαρακτηριστικές επασβεστώσεις των ινοαδενωμάτων κατά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση.Οι επασβεστώσεις του μαστού είναι πολύ συχνές στο μαστογραγικό έλεγχο,που τις περισσότερες φορές έχουν χαρακτηριστικά καλοήθειας,αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφορική διάγνωση από τις νεοπλασματικές επασβεστώσεις απαιτεί μεγάλη προσοχή ή ιστολογική επιβεβαίωση.

ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ

Η πιο χαρακτιριστική εικόνα στο μαστογραφικό έλεγχο είναι η ύπαρξη ακτινοσκιερότητας λίγων χιλιοστών ή μερικών εκατοστών,με χείλη ανώμαλα και ακτινωτές στο γύρω παρέγχυμα του μαστού.
Στην κατηγορία των κακοήθων όγκων του μαστού περιλαμβάνονται:

-Το διηθητικό πορογενές καρκίνωμα (IDC):Αφορά το 75% όλων των καρκίνων του μαστού.Εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 50-60 ετών,είναι πολυεστιακός κατά 15% και έχει αμφοτερόπλευρη εντόπιση κατά 5%.

-Το διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα:Αφορά όλες τις ηλικίες κυρίως όμως μεταξύ 50-60 ετών,είναι πολυεστιακός κατά 15%,πολυκεντρικός κατά 5% και έχει αμφοτερόπλευρη εντόπιση κατά 5%.

-Πορογενές καρκίνωμα IN SITU:Αφορά το 7-10% των καρκίνων του μαστού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Στις μέρες μας και με βάση τελευταίων στατιστικών ερευνών,4.500 ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως.Η γρήγορη πρόληψη του καρκίνου μαστού μπορεί να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.Για αυτό το λόγο απαιτείται:

1.Αυτοεξέταση μία φορά το μήνα ( ή από την ίδια τη γυναίκα εφόσον γνωρίζει ή από γυναικολόγο ιατρό).

2.Μία μαστογραφία αναφοράς στα 35.

3.Μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40.

4.Απαραίτητα υπερηχοτομογραφικό έλεγχο (υπερηχογράφημα μαστών από ειδικό ακτινοδιαγνώστη ιατρό),σε περίπτωση πυκνού μαστού ή αναφερόμενου ιστορικού της ασθενόυς ή ευρημάτων από το μαστογραφικό έλεγχο.

Σε νέες γυναίκες το υπερηχογράφημα μαστών είναι απαραίτητο,επειδή τις περισσότερες φορές ο μαστός τους είναι πυκνός και ο μαστογραφικόε έλεγχος δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες.

Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πυκνό μαστό απαιτείται να γίνεται υπερηχογράφημα (υπέρηχος),τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου συνιστάται συχνότερος έλεγχος με απεικονιστικούς μεθόδους (μαστογραφία-υπερηχογράφημα-μαγνητική τομογραφία) ή ακόμη και γονιδιακός έλεγχος.Οι ανωτέρω εξετάσεις ανιχνεύουν σχεδόν το σύνολο των καρκίνων του μαστού.Σε περίπτωση όμως που οποιαδήποτε γυναίκα ψηλαφεί κάποιο μόρφωμα ή όταν έχουμε την υπόνοια κακοήθειας απαιτείται να γίνει άμεσα βιοψία.

*Ακτινολόγος – ακτινοδιαγνώστης, Θερμοπυλών 34 (1ος όροφος), Αμπελώνας, τηλ. 24920 33322, 6944 446564, mail:xgoulopoulos@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ