ΤΕΙ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Διεθνές περιοδικό Nutrients κλινική μελέτη που αφορούσε τις σημαντικές θετικές επιδράσεις ειδικής παραγωγής γιαουρτιού στην ανθρώπινη υγεία.

Η κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε με συνεργασία της ερευνητικών ομάδων των Θεσσαλικών Ιδρυμάτων και συγκεκριμένα σ’ αυτή συμμετείχαν και συνεργάστηκαν η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου του Καθηγητή κ. Δημητρίου Κουρέτα του Τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Αθανάσιου Τζιαμούρτα από το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Στην εν λόγω μελέτη ουσιαστικά δοκιμάστηκε η προσθήκη στο γιαούρτι ενός προϊόντος που προέκυψε από μακρόχρονη έρευνα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή Μηχανικής Τροφίμων Κωνσταντίνο Πετρωτό και συμμετοχή και του Επίκουρου Καθ. Ιωάννη Γιαβάση.

Το συγκεκριμένο γιαούρτι light τύπου 2% είναι ενισχυμένο με φυσικό αντιοξειδωτικό πολυφαινόλη ελιάς και παράγεται από την Θεσσαλική εταιρεία POLYHEALTH A.E.  (www.polyhealth.gr) με την ονομασία MEDOLIVA.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση 2 κεσέδων γιαουρτιού την ημέρα σε πολλή σύντομο χρονικό διάστημα έχει τις παρακάτω σημαντικές θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Α) Μείωση σωματικού βάρους

Β) μείωση συστολικής πίεσης του αίματος

Γ) μείωση της οξείδωσης της LDL στο αίμα και αποφυγή της επικίνδυνης λιπιδικής υπεροξείδωσης που ως γνωστόν αποτελεί την απαρχή της φλεγμονής με την οποία αρχίζει η δημιουργία της αρτηριοσκλήρωσης.

Επίσης στα πλαίσια της κλινικής μελέτης αποδείχθηκε ότι η προσθήκη της πολυφαινόλης στο γιαούρτι ενισχύει την παρουσία των χρήσιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό γαλακτικών βακτηρίων τα οποία ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπιδίων με θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και πιθανή προστασία από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

melethΕίναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης αξιολογήθηκαν θετικά από την διεθνή επιστημονική κοινότητα με αποτέλεσμα να δημοσιευτούν στο Διεθνές έγκριτο περιοδικό Nutrients και συγκεκριμένα στον τόμο Νο 8, σελίδα 344 κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία για το προϊόν που σύντομα θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ διαθέσιμο για τον καταναλωτή.

Η όλη αυτή προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε με βάση σχετικό επιστημονικό πρόγραμμα έρευνας από την Βιομηχανία POLYHEALTH A.E.  που εδρεύει στην Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ