«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΣΤΟΝ «ΞΕΝΩΝΑ ΡΑΨΑΝΗΣ»

Εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών 15-17 Ιουλίου

Την εμπειρία της κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών από διάφορες γωνιές του πλανήτη θα έχουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι με θέμα «Παιχνίδια του κόσμου», που διοργανώνει το τριήμερο 15-17 Ιουλίου 2016, ο «Ξενώνας Ραψάνης», του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

Τα παιχνίδια αποτέλεσαν την πρόταση-συμμετοχή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο «Φεστιβάλ Πηνειού 2016». Με τα παιχνίδια που θα κατασκευαστούν θα δημιουργηθεί μια δανειστική «παιχνιδοθήκη», με στόχο τη μετέπειτα χρήση τους από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες στην Ραψάνη, στα πλαίσια δράσεων με εκπαιδευτικό, θεραπευτικό, κοινωνικο-πολιτιστικό χαρακτήρα.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών,  προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες. 

«Παχνίδια του Κόσμου»

Τα «Παχνίδια του Κόσμου» είναι ξύλινα, παραδοσιακά, χειροποίητα παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Τη συγκέντρωση πληροφοριών για αυτά τα παιχνίδια και για τον τρόπο κατασκευής τους έχει πραγματοποιήσει μια γαλλική οργάνωση, η Kaloumba, η οποία εκπαιδεύει φορείς και συλλογικότητες ανά τον κόσμο στην κατασκευή των παιχνιδιών και με την οποία συνεργάζεται το πρόγραμμα.

Τα «Παιχνίδια του Κόσμου» είναι ένα μέσο που προσελκύει πολύ κόσμο (παιδιά και ενήλικες) και είναι ιδανικό για συλλογικές, συνεργατικές δράσεις που εμπλέκουν διάφορες ομάδες ανθρώπων. Μέσα από το ομαδικό και συνεργατικό παιχνίδι προάγεται η διαπροσωπική επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων γενεών και πολιτισμών. Το παιχνίδι φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα σε ένα κλίμα συνύπαρξης και ανταλλαγής, όπου η ιδιότητα του «παίχτη» παραμερίζει όλες τις υπόλοιπες και ενώνει τους συμμετέχοντες γύρω από την κοινή διάθεση για παιχνίδι.

Τα εργαστήρια κατασκευής των «Παιχνιδιών του Κόσμου» απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους (μικρούς και μεγάλους), οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής παιχνιδιών ανακυκλώνοντας παλιά ξύλινα αντικείμενα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η μετάδοση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας προκειμένου να διαδοθεί η χειροποίητη κατασκευή παραδοσιακών και όχι μόνο παιχνιδιών, με απλές τεχνικές, με απώτερο στόχο τη διάδοση του παιχνιδιού ως μέσο εκπαίδευσης, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη συλλογική διαδικασία δημιουργείται ο χώρος για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της επικοινωνίας.

Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 17.00-21.00, Σάββατο 17.00-21.00, Κυριακή 10.00-14.00. Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: 2410 233332 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

loading...