ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΙΝΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

 

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

Οι κυοφορούμενες αλλαγές στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το λεγόμενο ΕΣΠΑ, που αφορά την επιδότηση της προσχολικής αγωγής, απειλούν την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου Λαρισαίων.

Το συγκεκριμένα πρόγραμμα για χρόνια συμπληρώνει τη λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η χρηματοδότηση που θα δοθεί τη σχολική χρονιά 2016-2017 για τη λειτουργία του προγράμματος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 175 εκατομμύρια ευρώ,  (95 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ) και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.

Τη χρονιά 2015-2016 η αντίστοιχη χρηματοδότηση ήταν 184 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος! Έχουμε μείωση 135 ευρώ σε κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό το χρόνο, 75 ευρώ στα ΚΔΑΠ και 500 ευρώ στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Άμεση συνέπεια λιγότερα παιδιά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εξαιτίας της αρνητικής και επικίνδυνης αλλαγής που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση (voucher) που κατευθύνεται στον ωφελούμενο και όχι στη δομή. Οι εξελίξεις αυτές προμηνύουν ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι άμεσος, αφού δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους ωφελούμενους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα συμμετέχουν και ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα. Οι δε εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κινδυνεύουν γιατί δεν μπορεί στοιχειωδώς να γίνει προγραμματισμός ανανέωσης συμβάσεων. Μπροστά σ’ αυτές τις αρνητικότατες εξελίξεις η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. «ποιεί τη νήσσα», ενώ θα έπρεπε να ενημερώσει τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή της «πρώτης φορά αριστερά» να χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, κομπάζει ότι λόγο της αύξησης της απορροφητικότητας του προγράμματος (70%) θα εξυπηρετηθούν δωρεάν περισσότερες οικογένειες. Οι εξελίξεις όμως δεν δικαιώνουν την αισιοδοξία της δημοτικής αρχής, αντίθετα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που όλο αυτό το διάστημα οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωναν στο δημοτικό συμβούλιο, ότι εναπόκεινται το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης και όχι σε θεσμοθετημένους πόρους με μόνιμο προσωπικό. Κατεύθυνση στην οποία καλούσαν όλο αυτό το διάστημα την δημοτική αρχή Λαρισαίων να προσανατολίσει την διεκδίκηση της και όχι να επαναπαύεται με την τάχα μου μεγαλύτερη απορρόφηση τέτοιων προγραμμάτων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

Να πάρει πίσω την ΚΥΑ που αλλάζει επικίνδυνα τη λειτουργία του προγράμματος.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας των βρεφικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν κανονικά και να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.

Να διασφαλίσει την ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού των δομών και του προγράμματος και να ξεκινήσει επιτέλους η μονιμοποίησή τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη δημοτική αρχή του Δ. Λαρισαίων να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων τέλος Αυγούστου, έστω και αν αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, αν τελικά οι γονείς επιλέξουν ιδιωτικές δομές και τα παιδιά είναι λιγότερα από προηγούμενα χρόνια, αξιοποιώντας το «περίφημο» αποθεματικό των εκατομμυρίων ευρώ του δήμου.

Τέλος καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς και τις λαϊκές οικογένειες του δήμου να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφτεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα των παιδιών στη φροντίδα και την αγωγή. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα το θέσουμε για συζήτηση στο προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 14 Ιούλη 2016 καλώντας την δημοτική αρχή, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουνε θέση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com