ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 5 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΧΑΣΙΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΠΗΚΕ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ

Φουλ μέσα στην πράσινη ανάπτυξη φαίνεται να βρίσκεται η Αλβανία, η οποία σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών, συγκαταλέγεται πλέον μέσα στους πέντε μεγαλύτερους καλλιεργητές μαριχουάνας στον κόσμο για την περίοδο 2009-2014, μαζί με την Κολομβία, τη Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την Αλβανία, τα έσοδα από τη διακίνηση είναι ένα μεγάλο οικονομικό κίνητρο για τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες μόνο μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, βγάζουν μέχρι και 28 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν το 2,6% του ΑΕΠ της Αλβανίας, το υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες, ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, που είναι και οι κύριες αγορές της κατανάλωσης των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Πάντως η έκθεση αναφέρεται στα δεδομένα του 2014 ως τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Αλβανία εκείνη τη χρονιά παρήχθησαν 540 τόνοι χασίς. Φυσικά όλα αυτά κάπως θα πρέπει να μετακινηθούν και να διακινηθούν. Αλβανικές αρχές μόνο μέσα στο 2014 εντόπισαν 551.414 χασίσοδεντρα. 

Για να πάρετε μια εικόνα σχετικά με τον απόλυτο χαμό που επικρατεί με την καλλιέργια χασισιού στη γείτονο χώρα, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαμίρ Ταΐρι, εκτίμησε πρόσφατα πως μόνο το 2015 η αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ! Ενα ποσό τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται περίπου στα 13 δισ.ευρώ.
luben.tv

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com