ΟΙ ΦΙΕΣΤΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΟΑΣ νομού Λάρισας

Μια ακόμη κυβερνητική φιέστα του Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης  πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στο πλαίσιο της ανά την Ελλάδα περιοδείας του για να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα.

Μια φιέστα που στήθηκε στο αστυνομοκρατούμενο κέντρο της πόλης και το Χατζηγιάννειο με την συμμετοχή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων, παρατρεχάμενων-χειροκροτητών της κυβέρνησης και ελάχιστους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ανάμεσα τους η συντονιστική επιτροπή των Τεμπών που αφού πρώτα μιλούσαν για αγωνιστική υποδοχή του υπουργού δεν πρόλαβαν να την κάνουν προφανώς από την πρεμούρα τους να πιάσουν καλές θέσεις στο Χατζηγιάννειο και να χειροκροτήσουν τον Υπουργό. Εξάλλου το βασικό αίτημα τους για κατά κύριο επάγγελμα αγρότη στο 51%  που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες το ικανοποίησε η κυβέρνηση. Είναι βασικό εργαλείο  μαζί με την ΚΑΠ και τα κάθε είδους χαράτσια για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Όμως και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα ξεκληριστούν αν δεν ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας αφανίζουν αφού αγοράζουν πανάκριβα τα μέσα και εφόδια, πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα, πληρώνουν άγρια φορολογία και θα πληρώνουν το 27.20% του εισοδήματος τους για την ασφάλιση αλλά και όλα τα υπόλοιπα χαράτσια.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με την παρέμβαση της χάλασε την φιέστα και αυτό ενόχλησε πολλούς.

Πρώτα και κύρια τον Υπουργό κ. Αποστόλου που ειρωνεύτηκε την παρουσία και τις αγωνίες των αγροτών και κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονταν ενώ ξέρει ότι με την πολιτική τους αφανίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Αφού έβαλε την αστυνομία να μην επιτρέψει την παρουσία μας με πανό, μετά την είσοδο μας στο Χατζηγιάννειο «μεγαλόψυχα» μας παρότρυνε να πάρουμε τον λόγο και να θέσουμε τα αιτήματα μας. Γνωρίζει καλά τα αιτήματα μας, 40 μερόνυχτα τα παλεύαμε στα Μπλόκα, γνωρίζει τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στην συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που δεν τις υλοποίησαν. Κανένα νόημα δεν είχε να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας την κοροϊδία που μια ακόμη φορά έκανε στους αγρότες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ενόχλησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Λάρισα Παπαδόπουλο που με το γνωστό θράσος του εξαπέλυσε προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τους αγρότες και την Ομοσπονδία και μας κατηγόρησε ότι κάνουμε σώου για τα κανάλια λες και το πρόβλημα μας είναι η δημοσιότητα και όχι η επιβίωση των οικογενειών μας.

Ενόχλησε διάφορα παπαγαλάκια που από εκπομπές και sites λειτουργούν ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στην ΕΟΑΣΝΛ προσπαθώντας να την απαξιώσουν αλλά μάταιος ο κόπος τους, δεν θα φέρει αποτελέσματα.

Ενόχλησε όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι με προσχηματικό διάλογο και με τέτοιες φιέστες θα λυθούν δήθεν τα προβλήματα των αγροτών.  Όλους αυτούς που προσπαθούν να πείσουν ότι οι αγώνες είναι αναχρονιστικοί και αναποτελεσματικοί.

Η φιέστα και ο δήθεν διάλογος δεν καθορίζονται από το πόσες ώρες διαρκούν αλλά από το τι ουσιαστικό δίνουν ως αποτέλεσμα. Τι χειροπιαστό έδωσε λοιπόν η χθεσινή φιέστα του κ. Αποστόλου;

Κάποιες αόριστες υποσχέσεις ότι θα ξεκινήσει από τέλος Ιούλη, όχι όμως αν και πότε θα ολοκληρωθεί, η πληρωμή κάποιων από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από αγροπεριβαλλοντολογικά προγράμματα, ενστάσεις, ενισχύσεις, αποζημιώσεις, συνδεδεμένες ενώ τον φόρο στα καύσιμα που χρωστάνε από το β εξάμηνο του 2013 τον παρέπεμψε στις καλένδες. Μίλησε για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μοιράζοντας υποσχέσεις για συνδεδεμένη σε μια σειρά προϊόντα και αναδιανομή των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες. Δεν είπε όμως ότι ούτως ή άλλως η ΚΑΠ μειώνει από 40 ως 60% τις ενισχύσεις ως το 2020, ότι όποια αναδιανομή και να κάνει απλά θα αναδιανείμει την φτώχεια ανάμεσα σε αγρότες και κτηνοτρόφους αφού τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και είναι λίγα.

Δεν είπε τι θα γίνει με τους βοσκότοπους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και θα χάσουν μέρος της επιδότησης τους ούτε για τον κτηνίατρο εκτροφής που επιβαρύνει τους ίδιους.

Δεν είπε κουβέντα για τις τεράστιες ζημιές από παγετό, πλημμύρες και χαλάζι στον νομό Λάρισας και σε όλη την Θεσσαλία. Δεν έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ με ευθύνη της κυβέρνησης και ούτε έχει λυθεί το πρόβλημα, ενώ πλέον δεν υπάρχουν ούτε οι «μάρτυρες» για να γίνει δίκαιη και αντικειμενική εκτίμηση. Πως λοιπόν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί; Με ποια διαδικασία;

Δεν είπε κουβέντα για τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού που δεν υλοποίησαν. Δεν είπε για τα αγροτοδικεία που δεσμεύτηκαν ότι θα τα καταργούσαν αλλά έχουν απορρίψει ασυζητητί στην βουλή όλες τις σχετικές τροπολογίες που κατατέθηκαν. Δεν είπε ότι θα επιβάλλει όχι μόνο φόρο στο κρασί αλλά το ίδιο θα συμβεί και στο τσίπουρο. Δεν είπε τίποτε για την αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ αναδρομικά από τον Ιούλιο 2015 που φτάνει ως και 30% την ίδια ώρα που μειώνονται οι συντάξεις, υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο τα κέντρα υγείας στην ύπαιθρο, οι μισοί και πάνω αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να πληρώσουν και δεν έχουν καμιά ασφάλιση ενώ από το ΚΕΑΟ έρχονται μπιλιετάκια για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Δεν είπε κουβέντα για την άγρια φοροληστεία με 22% από το 2017 και με διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης που αγγίζει όλους τους αγρότες. Για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Για τον ΕΝΦΙΑ. Για τα «κόκκινα» δάνεια και τις κατασχέσεις.  Για το φόρο επιτηδεύματος 650€ που θα πληρώνουμε με το κράτημα των βιβλίων. Για το 60% που θα κόψουν από τους συνταξιούχους είτε από την σύνταξη είτε από τα δικαιώματα. Ότι πληρώνουμε τόκους υπερημερίας ή στέλνουν τις οφειλές μας στην Εφορία ενώ μας χρωστάνε εκατομμύρια οι κυβερνήσεις. Είπε όμως ότι θα εισπράξει από τις ενισχύσεις τα χρήματα από το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη που δικαιολογημένα πήραν τότε με τον αγώνα τους οι αγρότες.

Να την χαίρεστε την φιέστα σας και τον δήθεν «διάλογο» σας!

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες να σκεφτούν και να αναρωτηθούν πότε ικανοποιήθηκε έστω ένα αίτημα, πότε υπήρξε έστω μια κατάκτηση χωρίς να βγουν οι αγρότες στον δρόμο και να την επιβάλουν με τους αγώνες τους. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο των 8670€ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το δώσει μετά από 40 ημέρες στα μπλόκα. Οτιδήποτε κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και συγκρούσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος και το επόμενο διάστημα. Δυναμώνοντας τους αγροτικούς συλλόγους και την Ομοσπονδία που στάθηκε και στέκεται μπροστάρης στην οργάνωση και τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com