ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

Η έκθεση του ορκωτού λογιστή στην υπόθεση αγοράς ομολόγων από την ΔΕΥΑΛ ύψους 21εκ ευρώ την περίοδο 2009-2010 και των σωρευτικών απωλειών 8,9εκ από το κούρεμα του 2012 και μετά, αποδεικνύουν περίτρανα την καταλήστευση του μόχθου των εργαζόμενων της δημοτικής επιχείρησης, όπως και των χρημάτων του λαού της πόλης από το μεγάλο κεφάλαιο,

τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές που το υπηρετούν.

Ο «κουρνιαχτός» της κακοδιαχείρισης των «προηγούμενων» που σηκώνεται από πλευράς δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. με αφορμή την αιτιολογική έκθεση, είναι για να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία όλων τους, πλην φυσικά Λαϊκής Συσπείρωσης, στην πολιτική επιλογή του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών της ΔΕΥΑΛ στα «ευαγή ιδρύματα» του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Αυτό φυσικά και δεν σημαίνει από την πλευρά μας ότι δεν χρειάζεται να αποδοθούν οι κατάλληλες πολιτικές και ποινικές ευθύνες σ’ αυτούς που αποφάσισαν και χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση. Πάει όμως πολύ η σημερινή δημοτική αρχή να υψώνει την «σημαία» της διαφάνειας και της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων όταν και η ίδια στο πρόσφατο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ αποφάσισε να συνεχίσει το τζογάρισμα των αποθεματικών, δεσμεύοντας ένα σημαντικό ποσό μέχρι το 2042!  Ενώ πριν από ένα χρόνο με την σύμφωνη γνώμη  της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων παρέδωσε στην ΤτΕ αποθεματικό του  Δήμου ύψους 8εκ ευρώ για να στηρίξει την «λεβέντικη» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έφερε τελικά το 3ο Μνημόνιο και νέα δεινά στον ελληνικό λαό.

Βέβαια ενώ εκτυλίσσετε αυτό το αλισβερίσι με τα χρήματα του Λαρισαϊκού λαού, η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. , όπως και η προηγούμενη της ΝΔ,  αρνείται να μειώσει την τιμή του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης, εξαπολύοντας παράλληλα «πογκρόμ» σε εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς μερικών εκατοντάδων ευρώ. Μάλιστα με απύθμενο θράσος ο Δήμαρχος επικαλείται κίνδυνο για την «υγιή λειτουργία» της ΔΕΥΑΛ αν ακολουθήσει πολιτική μειώσεων στο νερό.

Το παράδειγμα της «υγιούς» και «εύρωστης» ΔΕΥΑΛ αποδεικνύει, ότι ακόμη και με ανάπτυξη και με κερδοφορία το μάρμαρο θα το πληρώνει πάντα ο λαός. Ακριβώς γιατί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υπερασπίζεται και εφαρμόζει και η σημερινή δημοτική αρχή, είναι υπεύθυνη για την μετατροπή ενός κοινωνικού αγαθού (το νερό) σε εμπόρευμα και της ΔΕΥΑΛ σε Α.Ε. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τα κοινωνικά αγαθά όπως το νερό θα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους και θα έχει πάντα χαμένους το λαό και τις ανάγκες του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι, καλούν το λαό και τους εργαζόμενους της πόλης να βγάλουν συμπεράσματα για το κατά πόσο μπορεί η καπιταλιστική ανάπτυξη να αποτελέσει την «διέξοδο» στην σημερινή βάρβαρη κατάσταση που βιώνουν. Καλούνε τους εργαζόμενους στην δημοτική επιχείρηση όπως και το λαό της πόλης να σταθεί εμπόδιο απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που ληστεύουν τον μόχθο του. Να απαιτήσουν να σταματήσει τώρα το τζογάρισμα των αποθεματικών του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ στα διάφορα «κοράκια» του χρηματιστηριακού και τραπεζικού κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν από την δημοτική αρχή την μείωση των τιμολογίων του νερού, την κατάργηση του ειδικού τέλους 80% που έχει ενσωματωθεί στην τιμή του κυβικού από το 2013 και που αρνείται και η σημερινή δημοτική αρχή να αφαιρέσει. Να μην επιτρέψουν καμιά αφαίρεση υδρομέτρου από τα λαϊκά νοικοκυριά του Δήμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ