ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Παραδόθηκε το νέο κτίριο που δίνει λύση στο κτιριακό πρόβλημα του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μέχρι πρότινος στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενα κτίρια που δεν πληρούσαν τις ανάγκες του Τμήματος. Το καινούργιο κτιριακό συγκρότημα προϋπολογισμού 9,9 εκ. ευρώ κατασκευάστηκε στο Μεζούρλο,

ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ2δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την Ιατρική Σχολή, με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο, που κατασκευάστηκε στο χώρο της Ιατρικής Σχολής, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, περιλαμβάνει σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και εργαστήρια για το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την λειτουργικότητα του τμήματος, αλλά και όλων των σχολών Επιστημών Υγείας. Έτσι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον σε έναν ενιαίο χώρο, όπου λειτουργεί ήδη μια σύγχρονη βιβλιοθήκη αλλά και το νοσοκομείο.

Η ολοκλήρωση του έργου δίνει λύση στο κτιριακό πρόβλημα, που αντιμετώπιζε η σχολή, ενώ πλέον οι φοιτητές και οι καθηγητές θα μπορούν σε κατάλληλες υποδομές και με κατάλληλο εξοπλισμό να εκπληρώνουν καλύτερα την αποστολή τους. Με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και συνεργασία πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Κατορθώσαμε από το μηδέν να φτιάξουμε αυτό το κτίριο το οποίο δεν βρισκόταν στο αρχικό πλάνο των νέων κτιρίων του Πανεπιστημίου. Έτσι το σύνολο των έργων του Πανεπιστημίου που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ ξεπερνάν τα 28 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν διαχρονικά για να ολοκληρωθεί το κτίριο και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ακόμη έργο που «έριξε» κοινοτικούς πόρους δημιουργώντας μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία στηρίζοντας θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Δημήτρης Λεωνίδας τόνισε: «Το κτίριο του τμήματός μας είναι πλέον εφάμμιλο του κτιρίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκείνο το χρηματοδότησε ο μεγιστάνας Ροκφέλλερ. Το δικό μας ο Κώστας Αγοραστός μέσω του ΕΣΠΑ». Παράλληλα αναφέρθηκε στην ιστορία του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας και στα προγράμματα σπουδών.

Ο πρύτανης του Πανεπ. Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος επεσήμανε πως: «Πρόκειται για μια μέρα χαράς για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι επενδύσεις σε υποδομές δεν είναι μόνο επενδύσεις στη γνώση αλλά και στην ανάπτυξη. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη που εξασφάλισε τους πόρους για να γίνει αυτό το κτίριο πραγματικότητα» και κατόπιν αναφέρθηκε στο μέλλον του Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας εξήγησε: «Η μέρα ανήκει στον Κώστα Αγοραστό. Χωρίς τις δικές του ενέργειες δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά ένα όνειρο ετών. Μπορεί να μην συμφωνούμε πολιτικά, όμως οφείλω να του το αναγνωρίσω».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρεθήκαν ακόμα οι: Νίκος Παπαδόπουλος βουλευτής Λάρισας, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, Παναγιώτης Γούλας πρόεδρος του ΤΕΙ, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, Χαράλλαμπος Μπιλλίνης κοσμήτορας καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοικητικό προσωπικό και πολλοί φοιτητές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορούσε στην ανέγερση κτιρίου σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκεται σε επαφή με το χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στη θέση Μεζούρλο. Το κτίριο είναι ανεξάρτητο, αποτελούμενο από τέσσερα επιμέρους συνεχόμενα τμήματα, χωρισμένα με αρμούς διαστολής, ανάλογο με τα ήδη ανεγερθέντα κτήρια Εργαστηρίων Ι & ΙΙ του Ιατρικού Τμήματος. Είναι τριώροφο με υπόγειο και με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος. Η συνολική επιφάνεια δόμησης είναι 5.209 τ.μ., σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Στην Πτέρυγα Εργαστηρίων ΙΙΙ των εγκαταστάσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στεγάζεται το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας και συγκεκριμένα: οι Τομείς Βιολογίας στην Β΄ στάθμη (ισόγειο), Βιοτεχνολογίας στη Γ΄ στάθμη (Α΄ όροφος), Βιοχημείας στη Δ΄ στάθμη (Β΄ όροφος) και βοηθητικοί χώροι στην Α΄ στάθμη (υπόγειο).

Με την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου καλύπτονται πλέον οι ανάγκες του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου 550 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και στεγαζόταν μέχρι σήμερα αποκλειστικά σε μισθωμένα κτίρια στην πόλη της Λάρισας. Το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας απέκτησε πλέον ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που καλύπτουν τις απαιτήσεις εκπαιδευτικών κτιρίων σε χώρο που βρίσκεται και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του τμήματος Ιατρικής, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση πρόσβασης των φοιτητών σε αυτή. Η γειτνίαση των δύο τμημάτων (Ιατρικής και Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας), καθώς και η θέση του γειτονικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα επιτρέψει γενικότερα τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών διαδικασιών. Οι νέες εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα, καθώς και σε χώρους γραφείων για την εξυπηρέτηση του διδακτικού προσωπικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ