Η ΝΕΑ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ

Ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της Ντίνος Διαμάντος

Απο την πρώτη στιγμή συναινέσαμε στο “όλα στο φως” που ο Δήμαρχος πρότεινε. Γι αυτό και ψηφίσαμε τον ορισμό Ορκωτού Λογιστή ειδικά για την υπόθεση της αγοράς των Ομολόγων. Η έκθεση του οποίου αναδεικνύει τα εξής:

1) Η επένδυση σε ομόλογα δεν έγινε με απόφαση του ΔΣ αλλα, απο τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ με τη σύμφωνη γνώμη του Προεδρείου. Αυτό τυπικά αποτελεί μια διασταλτική ερμηνεία – που η Εθνικη Τράπεζα έκανε αποδεκτή και προχώρησε στην πράξη αγοράς- της εξουσιοδότησης αρμοδιοτήτων απο το ΔΣ προς τον Γ. Διευθυντή.

Πολιτικά δεν συμφωνούμε και θεωρούμε οτι μόνο με απόφαση ΔΣ πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.

Να σημειώσουμε όμως οτι, δεν μπορεί κάποιες παρατάξεις που σήμερα συγκροτούν τη ΔΑ να το παίζουν “ανίδεοι” όταν απο τους ισολογισμούς του 2010 και εντεύθεν γνώριζαν τα παντα.

2) Η κρισιμότητα της περιόδου και η τραπεζική ανασφάλεια δικαιολογεί την αναζήτησή διασφάλισης των αποθεματικών. Και φυσικά, το Ελληνικό δημόσιο – που και για το δανεισμό των τραπεζών ομόλογα έδινε – ήταν ο πλέον φερέγγυος θεσμός. Όμως, αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη άποψη – ανάλυση με εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφασίσει το ΔΣ το καλύτερο. Κι αυτή την τεχνογνωσία η ΔΕΥΑΛ δεν την είχε. Άρα επρεπε ενας εξωτερικός πιστοποιημένος φερέγγυος σύμβουλος να το παρέχει.

3) Επιβεβαιώνεται οτι το PSI – που κάποιοι επιμένουν να μας πείσουν για το αντίθετο- ήταν καταστροφικό για τα αποθεματικά και της ΔΕΥΑΛ.

4) Η οποια ποινική διάσταση της υπόθεσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Η οποία ερευνώντας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Και μονο αυτή μπορεί να κρίνει περαιτέρω.

5) Δεν κατανοήσαμε την απόφαση πώλησης το 2012 του μοναδικού ομολόγου Αγγλικού Δημοσίου (με ένα μικρό κέρδος επι της ονομαστικής αξίας και 2 χρόνων τόκους) όταν αυτό φαίνονταν μη προβληματικό, στερώντας απο τη ΔΕΥΑΛ  κιόλας επιπλέον τόκους μέχρι τη λήξη του.

6)  Η επένδυση που εμεις πιστεύουμε για τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ, μιας ανταποδοτικής (εσόδων) επιχείρησης δεν πρέπει να ειναι μια ανάλογα μακροχρόνια οικονομίστικη επένδυση – δέσμευση κεφαλαίου. Πιστεύουμε οτι πρέπει να ειναι το ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ υψηλών υπηρεσιών προς τους δημότες. Όχι μονο στους παραδοσιακούς τομείς (ύδρευσης – αποχέτευσης) αλλα, και της Ενέργειας, Επικοινωνιών και Καινοτομίας.

Ένα μεγάλο έργο που διαχρονικά επιτελείται απο κάθε δημοτική αρχή και ιδιαίτερα, η παρούσα θητεία παρέλαβε απο την προηγούμενη δημοτική αρχή με υψηλούς δείκτες αποθεματικού, ποιοτικών υπηρεσιών, υψηλού στελεχιακού δυναμικού, μεγάλη απορροφητικότητα σε έργα ΕΣΠΑ αλλα και υψηλό ποσό σε έργα με ίδιους πόρους ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να την ενδυναμώσουμε και να την απογειώσουμε περαιτέρω, προστατεύοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χαρακτήρα  και κοινωνικό της πρόσωπο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ