Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση – ιδιαίτερα αυτές των ηλικιών 40 και κάτω – μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μελέτη από ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε το Μάη του 2016 στο τεύχος του Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το Nurses ‘Health Study II, η οποία περιελάμβανε 116.000 γυναίκες ηλικίας 25 έως 42 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών, σχεδόν 1.500 γυναίκες στη μελέτη εμφάνισαν στεφανιαία νόσο. Όσες είχαν διαγνωσμένη ενδομητρίωση είχαν:

  • 52% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής
  • 91% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος, και
  • 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβληθούν σε εγχείρηση καρδιάς, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν ενδομητρίωση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ενδομητρίωση έχει συνδεθεί με παράγοντες που προάγουν τη καρδιακή νόσο, μαζί με τη χρόνια φλεγμονή και τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Παρόλο που τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, οι παράγοντες κινδύνου παραμένουν.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση θα πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να μειώσουν άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και τουλάχιστον 30 λεπτών μέτριας άσκησης καθημερινά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ