60.000 ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΥΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Συνεχίζει και σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, τις μαζικές εκκαθαρίσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά τη λήξη του οποίου δεν έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Παύση 60.000 δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και στρατιωτικών

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Τρίτη, το το υπουργείο Παιδείας είχε θέσει σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζόμενους και είχε αναστείλει τις άδειες 21.000 δασκάλων που εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έπαυσε και τέσσερις πανεπιστημιακούς κοσμήτορες, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε πως 900 αστυνομικοί παύθηκαν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διευρυνόμενης δίωξης προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι υποστήριξαν το περασμένο σαββατοκύριακο το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έπαυσε και 262 στρατιωτικούς δικαστές.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) απαγόρευσε μέχρι νεωτέρας τις αποστολές των πανεπιστημιακών στο εξωτερικό Το YOK ζητεί επίσης να εξετασθεί «η κατάσταση» των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Συνολικά, οι στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί που είτε έχουν χάσει τις θέσεις τους, είτε διερευνώνται από τις αρχές, είναι 60.000, ενώ το BBC αναφέρει ότι η Τουρκία έχει επισύρει επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 στρατηγούς και ναυάρχους που συνδέονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Ερντογάν

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό Μέγαρο με στόχο να βρεθούν λύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι Υπουργοί δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα συζητηθεί, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης: «Το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται στον υψηλότατο βαθμό προτεραιότητας για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το Μέγαρο θα δώσει στους υπουργός από έναν φάκελο λίγο πριν ξεκινήσει. Οι υπουργοί δεν γνωρίζουν τι θα συζητηθεί».

Όπως ανέφερε όμως στο Reuters ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Mehmet Şimşek, προτεραιότητα θα δοθεί στην προστασία της τουρκικής οικονομίας που βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των αναταραχών των τελευταίων ημερών. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

huffingtonpost.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com