ΌΧΙ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη στον υπουργό Μεταφορών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Βασίλης Κόκκαλης σχετικά με την κατασκευή νέου μετωπικού σταθμού διοδίων στη θέση των παλαιών διοδίων στον οικισμό Τεμπών.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ζητάει από το υπουργείο να αποσαφηνίσει τη θέση του, αναφορικά με την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων και ζητάει ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο κατασκευής.

Πιο αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:

Κύριε Υπουργέ,

Με τον νόμο 3605/2007, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση Παραχώρησης του έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του τμήματος Μαλιακός –Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, συμπεριελήφθησαν στις υποχρεώσεις της Παραχωρησιούχου εταιρείας και έργα που αφορούν το τμήμα της υφισταμένης Εθνικής Οδού ΠΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ευαγγελισμού έως Ανισόπεδο Κόμβο  Λεπτοκαρυάς. Για το συγκεκριμένο τμήμα δε, έχει εκπονηθεί μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 85884/5-8-2002 με θέμα Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για την λειτουργία του έργου «Κατασκευή και Λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Λάρισας–Θεσσαλονίκης: Τμήμα ΑΚ Τεμπών ΑΚ Ραψάνης» η οποία τροποποιήθηκε το 2003 και παρατάθηκε με την υπ’ αρ. 14512/23-2-2005 ΚΥΑ έως τις 31-12-2015. Βάσει των παραπάνω ο υφιστάμενος σταθμός διοδίων στα Τέμπη, για περιβαλλοντικούς λόγους μετεγκαταστάθηκε σε νέα θέση της Εθνικής Οδού περίπου 400μ βόρεια του υφιστάμενου Α/Κ Πυργετού. Η Παραχωρησιούχος εταιρεία θα κατασκευάσει νέο μετωπικό σταθμό διοδίων στη θέση των παλαιών διοδίων, στον οικισμό Τεμπών, εκμεταλλευόμενη την τροποποίηση της σύμβασης Παραχώρησης η οποία κυρώθηκε με το νόμο 4219/2013.

Η κατασκευή νέου μετωπικού σταθμού διοδίων στο σημείο αυτό συνιστά νέα παρέμβαση στο περιβάλλον της Κοιλάδας των Τεμπών, η οποία είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Προστατευμένων Περιοχών του Ν3937/2011.  Ήδη από την αρχική σύμβαση Παραχώρησης του έργου (Ν3605/2007) προβλεπόταν ότι το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού από το Α/Κ Ευαγγελισμού μέχρι τον Α/Κ Λεπτοκαρυάς, μετά το πέρας της Περιόδου Μελετών-Κατασκευών θα λειτουργήσει ως οδός ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας. Σύμφωνα δε με την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Α/Κ Τεμπών –Α/Κ Ραψάνης, παρά τις ποικίλες πιέσεις που δέχεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, βρίσκεται σε εξαιρετική ακόμα κατάσταση, ενώ συνιστά μια φυσική περιοχή ανεκτίμητης αξίας για την Ελλάδα.  Με τη κατασκευή και τη λειτουργία του νέου σταθμού θα υπάρξουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής από τις εργασίες που θα εκτελεσθούν αλλά και  την ανάσχεση της κυκλοφορίας ή από τη υπερφόρτιση της κυκλοφορίας. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η θυσία του περιβάλλοντος της προστατευμένης περιοχής της Κοιλάδας έναντι του ταμειακού-οικονομικού συμφέροντος της Παραχωρησιούχου Εταιρείας, όταν μάλιστα έχει κριθεί ότι και ακόμη και το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση οι μόνιμοι κάτοικοι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών για τη χρήση του εντός της εδαφικής περιφέρειας του δήμου, τμήματος του οδικού άξονα ΠΑΘΕ. Πλην όμως με την κατασκευή των διοδίων στα Τέμπη ΔΕΝ θα υφίσταται εναλλακτικό οδικό δίκτυο για τις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Τεμπών, εντός των ορίων του καθώς και προς το διοικητικό κέντρο της περιφέρειας, αλλά και όσων προτίθενται να διέλθουν ή να επισκεφτούν την Κοιλάδα των Τεμπών και δεν επιθυμούν να πληρώσουν διόδια, περιορίζοντας καθαυτό τον τρόπο την ελευθερία κινήσεως των Ελλήνων πολιτών. Είτε δηλαδή κάποιος οδηγός επιλέξει να διέλθει μέσω του υπάρχοντα μετωπικού σταθμού διοδίων Μακρυχωρίου,  χρησιμοποιώντας την νέα οδό με τις υπό κατασκευή σήραγγες, είτε επιλέξει την υφιστάμενη εθνική οδό, όπου προτείνεται να  κατασκευαστεί και να λειτουργήσει νέος μετωπικός σταθμός διοδίων, στο ύψος του Κόμβου Αμπελακίων, υποχρεούται να καταβάλλει τέλος διοδίων. Άλλωστε σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΟΚ σχετικά με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου και της οδού ταχείας κυκλοφορίας, απαιτείται η ύπαρξη εναλλακτικού δικτύου  και  παράπλευρης οδού, την οποία οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν, εκτός αν θεωρείται παράδρομος ο ορεινός δρόμος μέσω Καλλιπεύκης ή ο παραλιακός δρόμος Αγιάς – Ραψάνης.  Με την κατασκευή του νέου μετωπικού σταθμού η τέως Κοινότητα Τεμπών και οι παρακείμενες ιδιοκτησίες των κατοίκων κόβονται κυριολεκτικά στη μέση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για τις επιπτώσεις από την κατασκευή νέου μετωπικού σταθμού  διοδίων  στην περιοχή των Τεμπών και τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να αποκλειστεί η κατασκευή του;

Διαφορετικά, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην σύναψη συμφωνίας  κατασκευής   ασφαλούς  και σύγχρονου εναλλακτικού  δικτύου τόσο  για την οδική κίνηση  εντός των περιοχών των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου όσο και για τους διερχόμενους που δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλος διοδίων;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ