Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό είναι ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών. Το αυτόνομο φωτοβολταϊκό μπορεί να τροφοδοτήσει ένα κτίριο με ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς τη διασύνδεση με τη ΔΕΗ.
Πότε όμως μπορούμε να επωφεληθούμε πραγματικά από την τοποθέτηση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος;
Οι χρήστες που επιλέγουν την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού θα μπορούσαν να διακριθούν σε δυο κατηγορίες. Κυρίως είναι ιδιοκτήτες κατοικιών ή επιχειρήσεων που δεν έχουν ρεύμα είτε γιατί είναι απομακρυσμένο και κατά συνέπεια ακριβό το Δημόσιο Δίκτυο (ΔΕΗ), είτε γιατί το ακίνητο δεν πληροί πολεοδομικές και όχι μόνο προϋποθέσεις είτε γιατί διακόπηκε η ηλεκτροδότηση αιφνιδίως από τη ΔΕΗ. Από την άλλη υπάρχουν χρήστες που επιλέγουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από το δημόσιο δίκτυο για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων ή για λόγους ανεξαρτησίας και αυτονομίας για περίπτωση διακοπών ρεύματος.
Η πρώτη κατηγορία χρηστών κάνει άμεση απόσβεση των χρημάτων καθώς απολαμβάνει τις ανέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς διασύνδεση με τη ΔΕΗ ή τον θόρυβο και το κόστος ενός Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους (Η/Ζ, γεννήτρια). Για παράδειγμα ένα κτίριο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από το δημόσιο δίκτυο και απαιτείται μετασχηματιστής μέσης/χαμηλής μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος τις 30.000€. Τοποθετώντας ένα φωτοβολταϊκό με κόστος 20.000€ ο χρήστης έχει ήδη κάνει απόσβεση των χρημάτων του από την πρώτη μέρα.
Όσον αφορά τα ακίνητα που δεν έχουν για παράδειγμα ολοκληρώσει την κατασκευή τους (δεν έχει κλείσει η άδεια) μπορούν να έχουν ρεύμα με τη χρήση φωτοβολταϊκών ενώ η έννοια της απόσβεσης δεν υφίσταται καθώς ειδάλλως δεν υπήρχε άλλος τρόπος ηλεκτροδότησης.
Τοποθεσία αυτόνομου φωτοβολταϊκού
Τέλος, όσον αφορά τους χρήστες που επιλέγουν την τοποθέτηση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού για λόγους αυτονομίας σε περίπτωση διακοπών ρεύματος, ειδικά αν πρόκειται για επιχειρήσεις με ευαίσθητα προϊόντα (κρεοπωλείο, κατάστημα με παγωτά) σε περιοχή με συχνές διακοπές ρεύματος, τότε η απόσβεση και η χρησιμότητα είναι αυταπόδεικτη καθώς σε αντίθεση περίπτωση η απώλεια του εμπορεύματος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά (net metering) ή Αυτόνομα φωτοβολταϊκά ?
Αν από την άλλη κάποιος θέλει να διακόψει την ΔΕΗ μόνο και μόνο για εξοικονόμηση χρημάτων τότε το αυτόνομο φωτοβολταϊκό δεν είναι η πρώτη προτεινόμενη επιλογή καθώς το μεγάλο σχετικά αρχικό κόστος και η αντικατάσταση των μπαταριών μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εμποδίζει την άμεση απόσβεση. Για αυτή την περίπτωση κανείς θα πρότεινε τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής-συμψηφισμού (net metering) τα οποία δεν έχουν μπαταρίες (και συνεπώς κόστος αντικατάστασης).
Συμπερασματικά, τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά αποτελούν εξαιρετική επιλογή για κτίρια τα οποία δεν έχουν ρεύμα ή θέλουν να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές ρεύματος ενώ για την περίπτωση που ο στόχος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων τότε συστήνεται η αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά (net metering). Σε κάθε περίπτωση ένας έμπειρος μηχανικός φωτοβολταϊκών θα επιλέξει τον χρήστη ώστε να κάνει τη σωστή επιλογή.
hlektrologia.gr