Α. ΒΑΓΕΝΑ: ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Την ακόλουθη δήλωση εξέδωσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, μετά την ολοκλήρωση των Εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών της κατοχικής περιόδου, στη σύνθεση της οποίας και μετείχε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς για πρώτη φορά από Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις γερμανικές οφειλές από την περίοδο της Κατοχής, στην οποίαν συμμετέχω και εγώ, βγαίνει ένα ολοκληρωμένο πόρισμα που θα προταθεί προς συζήτηση και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σ’ αυτό το πόρισμα, για πρώτη φορά, καταγράφονται συστηματικά όσα τεκμήρια υπήρχαν σκόρπια και είχαν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς (Νομικό Συμβούλιο & Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Τράπεζα Ελλάδος, ΠΕΑΕΑ, Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων, Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα, νέους ανεξάρτητους ερευνητές κ.ά.).που εδώ και πολλά χρόνια ασχολούνται με το ζήτημα αυτό και έχουν κάνει πολλή και αξιόλογη δουλειά.

Μέσα απ’ αυτό το πόρισμα έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κατοχής, όπως το ότι –πέρα από το κατοχικό δάνειο που υποχρεωθήκαμε να δώσουμε στη Γερμανία και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας–είχαμε υποχρεωθεί να πληρώνουμε και 4 δισεκατομμύρια δρχ. μηνιαίως (διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου1941) για τα έξοδα συντήρησης των κατοχικών δυνάμεων, ποσό που αντιστοιχούσε συνολικά στο 45% του χρήματος που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή σε ολόκληρη τη χώρα. Δηλαδή,πληρώναμε τη συντήρηση του στρατού κατοχής!!!

Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία είναι άγνωστα στον ελληνικό λαό, και κυρίως στα νέα παιδιά. Γι’ αυτό προτείνω να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο, συνοπτικό και συστηματικό, το οποίο θα περιγράφει αυτά τα γεγονότα και θα μπορεί είτε να λειτουργεί ως παράλληλο διδακτικό βιβλίο στο μάθημα της ιστορίας στα σχολεία μας, είτε να χρησιμοποιείται από τον δάσκαλο, όταν στη διδακτέα ύλη μελετάται το θέμα της τριπλής Κατοχής (Γερμανικής-Ιταλικής-Βουλγαρικής) και των γεγονότων του 1940, ή να αξιοποιείται, τέλος, με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ.

Η απλή αυτή κίνηση θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Μια τέτοια πράξη είναι χρέος όλων των Ελλήνων και, πρώτιστα, των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ