ΚΑΜΠΟΥΛ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 81 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΕΧΘΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΖΑΡΑ

Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 81 είναι οι νεκροί και τουλάχιστον 260 είναι οι τραυματίες από την βομβιστική επίθεση που έγινε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, στη χώρα.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq.

Στόχος των βομβιστών ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιούσαν μέλη της σιϊτικής μειονότητας Χαζάρα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες μέλη της αναφερόμενης μειονότητας που διαμαρτύρονταν για τη διαδρομή ενεργειακής γραμμής, που αποτελεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Χαζάρα είναι μογγολικής καταγωγής και μιλούν περσικά. Ζουν κυρίως στο κεντρικό Αφγανιστάν, στην πόλη Χαζάρα στο Μπαλουχιστάν, στο Πακιστάν και το Καράτσι.

Οι Χαζάρα αποτελούν το 5 με 10% του πληθυσμού του Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί τους θεωρούν ξένους, επειδή πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των εισβολέων Μογγόλων του Τζένγκις Χαν, ο οποίος υπέταξε το Αφγανιστάν τον 13ο αιώνα. Οι Χαζάρα αποκλείονταν από κυβερνητικές θέσεις και την εκπαίδευση και ζουσαν κυρίως στα απομακρυσμένα βουνά του κεντρικού Αφγανιστάν, σε μια περιοχή γνωστή ως Hazarajat.

Αλλά οι Χαζάρα άκμασαν μετά την αμερικανική εισβολή, με πολλούς να μεταναστεύουν στην Καμπούλ και να μορφώνουν τους νέους τους, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από ό, τι οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Η πόλη Hazarajat είχε ξεφύγει από τον πόλεμο που μάστιζε την υπόλοιπη χώρα, πράγμα που τους βοήθησε να ευημερήσουν.

Εκτός από την εθνοτική διαφορά, οι Χαζάρα είναι κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ οι περισσότεροι Αφγανοί είναι σουνίτες. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), καθώς και οι Ταλιμπάν, συχνά τους κάνουν στόχους αφού τους θεωρούν ως μη-Ισλαμικούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ