ΣΤΗ BIENNALE ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ Η Ν. ΓΚΟΛΑΝΤΑ ΥΠΟΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Υπό την αιγίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα η Νέλλα Γκόλαντα συμμετέχει στη Biennale της Βενετίας. Η επιχορήγηση έγινε από το ΥΠ.ΠΟ.

Με εφαλτήριο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μεγάλου έργου της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας η Ν. Γκόλαντα πρότεινε το 1992 στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί δημαρχίας Αριστείδη Λαμπρούλη, μια επέμβαση «συνολικής σχεδιαστικής αντιμετώπισης-γλυπτικής πολεοδομικού τύπου», η οποία θα ξεκινούσε από την πλ. Ταχυδρομείου που συμβολίζει την «ορεινή Θεσσαλία», θα περιελάμβανε την Κεντρική Πλατεία που συμβολίζει τα «Θεσσαλικά πεδία» και θα κατέληγε με την πεζοδρόμηση μέχρι το Αρχαίο Θέατρο, με την οποία υποδηλώνεται η αρχαιότερη παραποτάμια πόλη της Λάρισας. Όλοι η ανάπλαση είχε ως σκοπό οι κάτοικοι να γίνουν κοινωνοί και να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη του ιστορικού και φυσικού τοπίου της πόλης που διαβιούν.

Οι επεμβάσεις «τοπίου» της Ν. Γκόλαντα με τίτλο «The Larissa Experiment» στο κέντρο της Λάρισας διακρίθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος ECLIC το 2013. Μάλιστα, στη σχετική δημοσίευση έγινε ειδική αναφορά στη συμμετοχή των σπουδαστών του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα κατά την κατασκευή της πλ. Ταχυδρομείου με τη δημιουργία ψηφιδωτών αντιγράφων από τα πρωτότυπα, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κέντρο της Λάρισας.

Επίσης, το «The Larissa Experiment» παρουσιάστηκε στην Ανδόρα από τη Ν. Γκόλαντα στο πλαίσιο του «16th Council of Europe Meeting of the Workshops for the Implementation of the European Landscape Convention». Η ανακοίνωση βασίστηκε στον συνολικό σχεδιασμό των δύο κεντρικών πλατειών της Λάρισας και του περιβάλλοντος πεζοδρόμου του Αρχαίου Θεάτρου, με εργαλείο τον «Γλυπτό Ποταμό». Αυτός διατρέχει τις επεμβάσεις της γλυπτικής τοπίου με φορά προς το Αρχαίο Θέατρο αναπτύσσοντας κώδικες νερών με αναφορά στη δύναμη της μεγάλης διαδρομής του Πηνειού μέσα από τα Θεσσαλικά πεδία, τους πρόποδες του ιστορικού Ολύμπου και Κισσάβου και μέσω της μυθικής κοιλάδας των Τεμπών καταλήγει στο Αιγαίο, παρασύροντας και γονιμοποιώντας συνειρμούς σχέσεων με το ευρύτερο φυσικό, ιστορικό και ανθρωπογενές τοπίο.

Μετά την ολοκλήρωση της Biennale, η έκθεση της Ν. Γκόλαντα θα παρουσιαστεί σε γνωστές Πινακοθήκες-Μουσεία της Ελλάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ