ΤΟΥΡΚΙΑ: “ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΕΙΝΟΥΝ, ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ”

Περίπου 10.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν συλληφθεί, έχουν βιαστεί, και έχουν αφεθεί χωρίς φαγητό και νερό για μέρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι οι κρατούμενοι, οι οποίοι φυλακίστηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, κρατούνται σε στάβλους και αθλητικές αίθουσες.

Σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε οτι έχουν «αξιόπιστα στοιχεία» ότι οι κρατούμενοι υφίστανται ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, στα επίσημα και ανεπίσημα κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Η έκθεση έρχεται τη στιγμή που και η υπουργός μετανάστευσης της Ιταλίας, Σεσίλ Κιέντζε, έγραψε πως ό, τι συμβαίνει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτο.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα στην #Turchia είναι απαράδεκτο. Ελπίζω η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, “είπε σε tweet της.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, John Dalhuisen, σημειώνει: “αναφορές για κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και βιασμών σε χώρους κράτησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδίως με δεδομένη την κλίμακα των κρατήσεων που έχουμε δει την προηγούμενη εβδομάδα.”

Η ομάδα ζήτησε την άμεση πρόσβαση σε κρατούμενους μετά το πραξικόπημα. Ο κ Dalhuisen είπε: “Είναι απολύτως επιτακτικό οι τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις αποτρόπαιες πρακτικές και να επιτρέψουν στους διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούν όλους τους χώρους κρατουμένων.”

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης μιλήσει με δικηγόρους, γιατρούς και με ένα άτομο από κέντρο κράτησης για τις συνθήκες κράτησης.

Η ομάδα άκουσε πολλά για βασανιστήρια ιδιαίτερα στην Άγκυρα όπου η αστυνομία αναγκάζει τους κρατούμενους να παραμένουν σε θέσεις στρες, δεμένοι με χειροπέδες και αναγκασμένοι να γονατίζουν για ώρες.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για βιασμούς και σεξουαλική επίθεση.

Δύο δικηγόροι στην Άγκυρα που εργάζονται για λογαριασμό των κρατουμένων είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι κρατούμενοι που ήταν ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού βιάστηκαν από αστυνομικούς.

“Παρά τις ανατριχιαστικές εικόνες και τα βίντεο των βασανιστηρίων που έχουν ευρέως μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση έχει παραμείνει εμφανώς σιωπηλή για την κακοποίηση,” δήλωσε ο κ Dalhuisen.

“Η αποτυχία της να καταδικάσει την κακομεταχείριση ή τα βασανιστήρια σε αυτές τις συνθήκες, ισοδυναμεί με το να τα ανέχεται“.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ