ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΜΑΡΚΟΥ: Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΈΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ;

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχώρησαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οφειλές στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να ξεπερνούν τα 16.6 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2016, ενώ παράλληλα οι οφειλέτες αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη, εξαιτίας της απένταξής τους από ρυθμίσεις αποπληρωμής.  Σε συνδυασμό με πρόστιμα και  προσαυξήσεις παλαιότερων χρεών, γίνεται σαφές ότι οι οφειλές προς τα Ταμεία εκτοξεύονται. Ωστόσο, οι Δ.Ο.Υ δεν προχωρούν στην διακοπή της δραστηριότητας επιχειρήσεων, που έχουν πτωχεύσει ή κλείσει και ο ΟΑΕΕ εξακολουθεί να χρεώνει εισφορές και πρόστιμα, τα οποία δεν θα εισπραχθούν ποτέ.

Για το λόγο αυτό, ρωτούν οι βουλευτές τους αρμόδιους Υπουργούς, με ποιον τρόπο σκοπεύουν να ομαλοποιήσουν την καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και πώς θα γίνουν ρεαλιστικότερες οι ρυθμίσεις αποπληρωμής. Επίσης, πότε και πώς θα επανενταχθούν σε ρυθμίσεις, όσοι είναι εκτός ρύθμισης,  αν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις λόγω άδειων ταμείων και ποιο είναι το μοντέλο βιωσιμότητας των Ταμείων που προκρίνει η κυβέρνηση. Τέλος, σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν, προκειμένου να γίνει ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος διαχωρισμός σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες είσπραξης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ