ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την θανάτωση δύο καρχαριών (που ανήκει σε είδος υπό προστασία του οποίου η αλίευση απαγορεύεται) σε παραλία του Πύργου την Κυριακή 31 Ιουλίου και για το γεγονός ότι λουόμενοι έσπευσαν να «παίξουν», να καβαλήσουν, και να φωτογραφηθούν με τα ψάρια, που πέθαιναν από την ασφυξία, επισημαίνει: «Η ενέργεια ερασιτεχνών ψαράδων που έβγαλαν δύο μικρής ηλικίας ζωντανά καρχαριοειδή σε ακτή της Ηλείας (παραλία του Αγ. Ηλία) και επέτρεψαν να γίνουν αντικείμενο θεάματος από λουόμενους είναι ανάρμοστη και καταδικαστέα.

Εκτός από τα γεγονός ότι, είναι προστατευόμενα είδη, και η αλιεία τους είναι παράνομη, κάτι που έπρεπε να γνωρίζουν, η κακομεταχείριση  ζωντανών άγριων πλασμάτων έξω από το στοιχείο τους δεν τιμά τον πολιτισμό μας. Υπογραμμίζουμε ότι τα περισσότερα είδη καρχαριών των θαλασσών μας, όπως ο ρυγχοκαρχαρίας (isurus Oxyrinchus), ο ταύρος (carcharias τaurus), ο λευκός (carcharodon carcharias), ο τεφρός(carcharinus plumbeus) έχουν ήδη μειωμένους πληθυσμούς και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κινδυνευόντων ειδών.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα καλεί τους ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να είναι προσεκτικοί έναντι τέτοιων φαινομένων που καταφέρνουν σοβαρά πλήγματα σε προστατευόμενα είδη.  Οι λουόμενοι είναι σημαντικό, όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, αντί να τα θεωρούν αξιοπερίεργα να τα καταδικάζουν και να πιέζουν για την την απελευθέρωση των απειλουμένων ειδών στο στοιχείο τους.

Καλούμε επίσης  τις Λιμενικές Αρχές, και όχι μόνο της Ηλείας, να προχωρήσουν σε προειδοποιήσεις ή και να λάβουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση παρανομιών αυτού του είδους που επιδεινώνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης απειλουμένων ειδών από τις θάλασσές μας» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο Γιώργος Κανέλλης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.

Οι ευθύνες των δημοσιογράφων

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί συχνά είδηση η θανάτωση μεγαλόσωμων ψαριών. Οι δημοσιογράφοι στα τοπικά και στα πανελλαδικά μέσα παρουσιάζουν ακόμα και την σκόπιμη ή κατά λάθος δολοφονία ζώων (ειδών υπό προστασία ή υπό εξαφάνιση) ως μέγα κατόρθωμα. Παντού βλέπουμε εικόνες χαμογελαστών παραθεριστών ή «ατρόμητων» ψαράδων, ψαροντουφεκάδων κ.ά. που φωτογραφίζονται πλάι στα πτώματα και περηφανεύονται για το ανύπαρκτο κατόρθωμα. Σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας άρθρα που τονίζουν ότι αυτά είναι εγκλήματα εις βάρος της φύσης, και όχι επιτεύγματα του ανθρώπινου είδους. Οι ευθύνες των δημοσιογράφων, που είναι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, είναι τεράστιες.

www.zoosos.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com