ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΣΕΞ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η ερωτική επιθυμία είθισται να αυξάνεται το καλοκαίρι και τα περισσότερα ζευγάρια αναφέρουν πιο έντονη ερωτική δραστηριότητα, πιθανώς επειδή έχουν αυξημένη κοινωνικότητα και εξόδους, βελτιωμένη γενική ψυχική διάθεση και λιγότερο εργασιακό φόρτο.

Τι γίνεται όμως με τα ζευγάρια που δεν βλέπουν βελτίωση στη σεξουαλική επιθυμία τους; Τι μπορεί να σημαίνει ότι πηγαίνουν διακοπές και δεν καταφέρνουν να βιώσουν βελτίωση στην ερωτική εγγύτητα; Η απάντηση θα μπορούσε να κρύβεται σε ένα σύνολο παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

* Μήπως είναι κακή η γενική ψυχική διάθεση; Οταν υπάρχει έντονο άγχος ή συμπτώματα κατάθλιψης, είναι δύσκολο να υπάρξει ερωτική επιθυμία.

* Μήπως υπάρχει αίσθημα κόπωσης και χρειάζεται πρώτα να «χορτάσει» κανείς ύπνο και ξεκούραση; Συνήθως χρειάζονται λίγες ημέρες για να καταφέρει κάποιος να απαλλαγεί από την υπερένταση του χειμώνα και να νιώσει τις δυνάμεις του να επανέρχονται.

* Μήπως υπάρχει απόσταση στο ζευγάρι; Κατά την περίοδο του χειμώνα, οι πολλές υποχρεώσεις μπορεί να απομακρύνουν συναισθηματικά και σωματικά το ζευγάρι. Η επαναπροσέγγιση συνήθως γίνεται σταδιακά και χρειάζεται χρόνο.

* Μήπως υπάρχει ανησυχία για κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία; Τα ζευγάρια που δεν έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια του χρόνου θα βοηθηθούν ενδεχομένως από ένα πλαίσιο διακοπών, αλλά αυτό συνήθως δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα και να απελευθερωθεί η ερωτική επιθυμία.

Είναι σημαντικό να μην πιέζει κανείς τον εαυτό του να κάνει σεξ από υποχρέωση ή επειδή το προσδοκά ο/η σύντροφος του ή επειδή τώρα έχει χρόνο για να το κάνει. Το αίσθημα της ελευθερίας είναι ίσως η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη της σεξουαλικής ορμής και περικλείει την ελευθερία να θέλει ή να μη θέλει ένα άτομο να κάνει σεξ.

Επιπλέον, οι διακυμάνσεις στη σεξουαλική επιθυμία καθώς και στην εγγύτητα που νιώθουμε με τον άνθρωπό μας είναι απαραίτητες για να βιώνουμε ερωτικό πάθος. Αν ήταν πάντα όλα σταθερά και προβλέψιμα, το ερωτικό πάθος θα ήταν καταδικασμένο.

newssalonika.blogspot.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ