ΠΩΣ ΝΑ «ΣΤΗΣΕΙΣ» ΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαρροή περίπου 20.000 email του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ από το Wikileaks απέδειξε κάτι που πολλοί υποπτεύονταν εδώ και μήνες: Το κόμμα προσπαθούσε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και να υπονομεύσει αυτήν του Μπέρνι Σάντερς, ιδιαίτερα μέσω της Εθνικής του Επιτροπής (Democratic National Committee, DNC).

Η DNC θεωρητικά θα έπρεπε να είναι «ουδέτερη και αμερόληπτη». Στην πράξη όμως υποστήριζε με κάθε (αθέμιτο) τρόπο την Χίλαρι Κλίντον.

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια φαίνεται ότι έπαιξε η Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς, επικεφαλής της Επιτροπής. Η Σουλτς ήταν «ύποπτη» για μεροληψία υπέρ της Χίλαρι Κλίντον από το ξεκίνημα της διαδικασίας, με το στρατόπεδο του Μπέρνι Σάντερς να καταφέρεται αρκετές φορές εναντίον της καθόλη τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης. Πρόκειται άλλωστε για το ίδιο πρόσωπο που ήταν επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας της Κλίντον απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Σχεδόν αμέσως μετά την παραίτηση της, λόγω των αποκαλύψεων του Wikileaks, η Κλίντον εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει την Σουλτς ως «χρόνια φίλη» και της προσφέρει τη θέση της επίτιμης προέδρου της προεκλογικής της εκστρατείας.

Πολλά από τα emails που διέρρευσαν δίνουν μια σαφή εικόνα της καθολικής υποστήριξης που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον από τα στελέχη της Επιτροπής και της προσπάθειας να υπονομευθεί η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς, που κόντρα στα προγνωστικά βρέθηκε να διεκδικεί σοβαρά το χρίσμα του κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Για να προωθήσει την Κλίντον, το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθούσε να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον Γερουσιαστή του Βερμόντ (όπως τα θρησκευτικά του πιστεύω) και να ελέγξει την εικόνα που προβάλλουν μεγάλα ΜΜΕ της Αμερικής για την Κλίντον. Οι αποκαλύψεις δείχνουν εμπλοκή υπέρ της Κλίντον τόσο από υψηλόβαθμα στελέχη της DNC, όσο η Σουλτς ήταν πρόεδρος, όσο και από την ίδια.

Χαρακτηριστική είναι η ενημέρωση που αποστέλλει ένας ερευνητής της DNC, ο Τζέρεμι Μπρίνστερ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Επιτροπής, στις 24 Απριλίου. Η ενημέρωση εστιάζει σε σημεία που «πονάει» η υποψηφιότητα της Κλίντον, όπως οι επιθέσεις που δεχόταν για το «Ίδρυμα Κλίντον» και η διαρροή των emails της από το Wikileaks όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Σάντερς «κάνει ζημιά χτυπώντας την στην εμπιστοσύνη, την τιμιότητα, την αυθεντικότητα και την κρίση» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Μπρίνστερ.

Εκείνο που προκαλεί περισσότερη εντύπωση πάντως είναι πώς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών γνώριζαν ότι μία «Υπερ-Επιτροπή Πολιτικής Δράσης» (Super PAC), πλήρωνε άτομα για να «αντιμετωπίζουν διαδικτυακά τους υποστηρικτές του Σάντερς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ