ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Συνάντηση γνωριμίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και  περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό είχε ο πρόξενος της Τουρκίας κ. Ορχάν Γιαλμάν Οκάν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούσαν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις εμπορικές σχέσεις

καθώς και ζητήματα επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τον κ. Οκάν για την επίσκεψη τονίζοντας ότι η Θεσσαλία είναι μια εξωστρεφής περιφέρεια η οποία επιθυμεί την ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, αλλά παράλληλα και την ενδυνάμωση των πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών, καθώς όπως ανέφερε ο πολιτισμός ενώνει και τα πολιτισμικά στοιχεία των δυο λαών εμφανίζουν πολλά κοινά. Πολλοί είναι οι Έλληνες τις περιοχής οι οποίοι επισκέπτονται τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και την Καππαδοκία, καθώς έλκουν την καταγωγή τους από τα μέρη αυτά.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης έκανε μια αναφορά στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας αναφέροντας ότι η περιοχή μας αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό 4ων εποχών, που μπορεί να καλύψει τις επιθυμίες του κάθε επισκέπτη.

Ο Τούρκος πρόξενος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνάντηση και επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρσι για τις διακοπές τους την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά και 750.000 Έλληνες επισκέφτηκαν την Τουρκία αποδεικνύοντας περίτρανα τους δεσμούς των 2 λαών.  Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε την προσπάθεια του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη με τουριστικά γραφεία, για να έρχονται όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια και να παντρεύονται στην Ελλάδα πραγματοποιώντας το γαμήλιό τους ταξίδι στα ελληνικά νησιά, με τον περιφερειάρχη να προτείνει τα νησιά των Σποράδων για τον σκοπό αυτό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό για το οποίο ο Κ. Αγοραστός εξήγησε το τεράστιο πρόβλημα, που αντιμετώπισε η χώρα όταν έκλεισαν τα σύνορα με την Ευρώπη και 60.000 πρόσφυγες – μετανάστες εγκλωβίστηκαν, χωρίς υποδομές για την διαμονή τους και σε μία στιγμή όπου η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Ο κ. Οκάν υπογράμμισε το οξυμένο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει και η Τουρκία, με 2,7 εκατ. πρόσφυγες να βρίσκονται στη χώρα και με την ανάγκη να τους παρέχονται καθημερινά υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, εκπαίδευσης κ.α. Τόνισε δε ότι η Ευρώπη άργησε να κατανοήσει το πρόβλημα και μόνο όταν χτύπησε την πόρτα της αντιλήφθηκε το μέγεθός του.

Την ανησυχία της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία μετέφερε ο περιφερειάρχης στον Τούρκο πρόξενο με τον δεύτερο να αναφέρει ότι εν έτη 2016 είναι απίστευτο να γίνεται κάτι τέτοιο όταν οι πολίτες επιλέγουν μέσω των εκλογών ποιος θα τους κυβερνά.

Ο Κ. Αγοραστός επεσήμανε την πρόταση  του για διαθρησκευτικό διάλογο καθώς όπως ανέφερε: «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ο πολιτισμός και ο διάλογος μεταξύ των λαών μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, να γαληνεύσουν τα πάθη και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές».

Τέλος οι κ.κ. Αγοραστός και Οκάν συμφώνησαν σε μια κοινή συνάντηση με τα επιμελητήρια της Θεσσαλίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος μεταξύ των εμπορικών συναλλαγών των δύο λαών. Παράλληλα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάλεσε τον Τούρκο πρόξενο να παρευρεθεί στα εγκαίνια του μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ