«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ» ΣΤΟΝ  «ΞΕΝΩΝΑ ΡΑΨΑΝΗΣ»

Δωρεάν θερινές προβολές κλασικών ταινιών στον κήπο του «Ξενώνα»

Με το κλασικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» (1940) ξεκινούν στον κήπο του «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, στις 21.00.  

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

«Ο Μεγάλος δικτάτωρ»

Αμερικανική παραγωγή 1940

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Οκι

Πρόκειται για την πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες. Είναι μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο. Ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ. Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας ενώ η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, όπου ο δημιουργός έμμεσα εκφράζει το όραμα του για την ανθρωπότητα, επίσης μνημονεύεται για το ανθρωπιστικό της μήνυμα.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1937, όταν ακόμα δεν υπήρχαν πολλοί που πίστευαν πως ο ναζισμός συνιστούσε απειλή, ενώ το φιλμ έκανε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου του 1940.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ