ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Κώστας Αγοραστός: «Δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής»

Τη νέα γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Δαμάσι Τυρνάβου συνολικού προϋπολογισμού 2.460.000 ευρώ, που κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα  έργα 1) «Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου», προϋπολογισμού 1.7 εκατ. ευρώ,  2) «Τεχνικά Έργα Εξόδου και Προσαρμογής-Γεφύρωση Χειμάρρου Γαλουγαβρά στον Τιταρήσιο Ποταμό επί της επ. οδού στην είσοδο του Δαμασίου», προϋπολογισμού 760.000 ευρώ (με ΦΠΑ), που ολοκληρώθηκε με πόρους του Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ολοκληρώσαμε ένα ακόμη έργο στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και συγκεκριμένα στο Δαμάσι, τη γέφυρα Γαλουγάβρας. Με τη γέφυρα αυτή δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή, αυτό της προσπελασιμότητας. Πρόκειται για μια γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων και 16 μέτρων πλάτους, διπλής κατεύθυνσης, με πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμό και με όλες τις απαραίτητες προσβάσεις. Σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά πρόκειται σημαντικό έργα προστασίας, καθοριστικά για τη θωράκιση του Δαμασίου, τα οποία θα βοηθήσουν να εκλείψουν πλέον τα προβλήματα που παρατηρούνταν κατά το παρελθόν. Παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον και δίνουμε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν την περιοχή. Πρόκειται για έργα, τα οποία έριξαν χρήματα στην τοπική οικονομία και συγκράτησαν θέσεις  εργασίας, λύνοντας προβλήματα στην τοπική κοινωνία».

Το έργο αφορούσε στην κατασκευή των έργων προσαρμογής στην είσοδο του οικισμού Δαμασίου, με στόχο τη διασφάλιση της οδικής προσπέλασης του χείμαρρου Γαλουγάβρας στη βορειοανατολική είσοδο του οικισμού. Αναλυτικότερα το έργο περιλάμβανε:

Την κατασκευή γέφυρας (τεχνικό άνω διάβασης τριών ανοιγμάτων με κατάλληλα προσαρμοσμένους πτερυγότοιχους) τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η απρόσκοπτη ροή υδάτων του χειμάρρου καθώς και η ασφαλής κυκλοφορία οχημάτων στο κατάστρωμα της γέφυρας. Η γέφυρα έχει μήκος 20,60 μέτρα και αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μία σε κάθε κατεύθυνση) συνολικού πλάτους 8,00 μέτρων και περιλαμβάνει πεζοδρόμια συνολικού πλάτους 2,65 μέτρων ανά κατεύθυνση, την κατασκευή έργων διευθέτησης, τα οποία συναρμόζουν στην υφιστάμενη εγκεκριμένη μελέτη διευθέτησης της κοίτης του χειμάρρου Γαλουγάβρα και αφορούν σε ορθογωνική διατομή, από κατάλληλου ύψους καθοδηγητικά τοιχία αντιστήριξης και ανεξάρτητες πλάκες πυθμένα, την κατασκευή του δίδυμου αγωγού υφιστάμενης αρδευτικής διώρυγας, την κατασκευή έργων οδοποιίας για τη συναρμογή των υφιστάμενων οδών με τη γέφυρα, και την κατασκευή έργων οδοφωτισμού στην περιοχή της γέφυρας.

ΓΕΦΥΡΑ ΔΑΜΑΣΙΟΥ (2)Με την ολοκλήρωση του έργου αναβαθμίστηκαν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής καθώς και οι συνθήκες μετακίνησης στον οικισμό του Δαμασίου, όχι μόνο των κατοίκων του οικισμού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που αναπτύσσουν δραστηριότητες στην περιοχή καθώς καταργήθηκε ο παλαιός τρόπος μετάβασης από και προς το Δαμάσι μέσω της ιρλανδικής διάβασης, η οποία σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων πλημμύριζε.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Στην επίσκεψη στη γέφυρα παρευρέθηκαν ακόμα οι αντιπεριφερειάρχες Θανάσης Παιδής και Χρήστος Καλομπάτσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Σάκκας και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ