ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 186.000 € ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ

Με ένα ποσό που συνολικά δύναται να ανέλθει σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, από το «αποθεματικό» των 326. εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επιχορηγούνται 8 Δήμοι της χώρας, ανάμεσά τους και ο δήμος Αγιάς, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους

προς τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές κλπ).

Η τρίτη και πιο πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, προβλέπει την επιχορήγηση του δήμου Αγιάς, με 185.920,61 ευρώ. Η δεύτερη απόφαση που υπέγραψε, προβλέπει την επιχορήγηση 4 Δήμων με κονδύλια έως 8.429.203,20 ευρώ. Προ ημερών, με σχετική απόφαση ο υφυπουργός «ξεκλείδωνε» την επιχορήγηση συνολικού ποσού έως 22.257.505,67 ευρώ σε τρεις άλλους Δήμους της χώρας.

Οι πίνακες με τις κατανομές των πόρων είναι οι εξής:

Τρίτη απόφαση

liksi agias

Δεύτερη απόφαση

liksipr defteri mpalafas

Πρώτη απόφαση

pinakas liksiprothesma

Η επιχορήγηση στους Δήμους, θα αποδοθεί τμηματικά, ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης του κάθε φορέα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις: «Για την εξόφληση των παραπάνω οφειλών, απαιτείται η δημιουργία, από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., λογαριασμού σε κάθε δήμο με τίτλο «Υπουργείο Εσωτερικών – Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δήμου…» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων που απορρέουν από συμβατική υποχρέωση του Υπουργείου μας έναντι του Υπουργείου Οικονομικών.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τρίτους, οι επιχορηγούμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντολές εξόφλησης με τα στοιχεία των πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Οι εν λόγω εντολές κατόπιν ελέγχου, θα αποστέλλονται στο Ταμείο   Παρακαταθηκών και Δανείων για να εκτελεστούν απευθείας στους λογαριασμούς των τελικών δικαιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει εξασφαλίσει συνολικά 326 εκατ. ευρώ (ποσό που προέρχεται από τις δόσεις των 7,5 δισ. που έχει εξασφαλίσει η χώρα), τα οποία θα διατεθούν για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών των Δήμων προς τρίτους. Η λύση επετεύχθη μετά από συνεννόηση και επαφές του αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση υπουργείου, με το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προϋποθέσεις

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ που θα καλυφθούν είναι όσες έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς έως τις 30/4/2016.

Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσε τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Ζυγούρης, σύμφωνα με τον οποίο το προς διάθεση ποσό αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ εφόσον:

έχουν τελεσιδικήσει με δικαστικές αποφάσεις

είναι δημοσιονομικά “εντάξει” – δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Το δύσκολο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν εγγραφεί και να είναι θεσμοθετημένες. Τα ποσά έχουν βρεθεί», είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Κουρουμπλής.

Να σημειωθεί ότι ως ληξιπρόθεσμο χρέος χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016.  Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί.

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ