ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 θα παραταθούν, με νομοθετική διάταξη, αναπηρικές συντάξεις στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Αυτό τονίζει με εγκύκλιο που απέστειλε στα ασφαλιστικά ταμεία ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος». Η παράταση αφορά δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας που έχει λήξει ή λήγει μέχρι τις 31/12/2016 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους.

Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι συνταξιούχοι είχαν δικαιωθεί το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη λόγω αναπηρίας κατόπιν κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον. Η παράταση θα ισχύει και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απόλυτης αναπηρίας, κ.λπ.), καθώς και τις συντάξεις που χορηγούνται με αιτία την αναπηρία (συντάξεις ν. 612/1977, συντάξεις σε παιδιά που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία).

Αν, ωστόσο, μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, συνταξιούχοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από το 67%, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές θα παρακρατηθούν άτοκα, μέσω συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των συνταξιοδοτικών παροχών. Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές θα αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ