“ΑΠΕΔΡΑΣΑΝ” ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στην Ευρώπη απέδρασαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί διπλωμάτες που έχουν εξαφανιστεί από την τουρκική πρεσβεία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο στρατιωτικοί που υπηρετούσαν ως ακόλουθοι στην πρεσβεία, διέφυγαν κατά πάσα πιθανότητα ακτοπλοϊκώς με πλοία της γραμμής (;), προς την Ιταλία.

Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Αθήνα και τον πλοίαρχο Χαλίς Τουντς, ο οποίος ήταν ο ναυτικός ακόλουθος.

Η απουσία των δυο στρατιωτικών από τις επίσημες εκδηλώσεις είχε προκαλέσει σχόλια τις τελευταίες ημέρες. Η τελευταία εμφάνιση του στρατιωτικού ακολούθου ήταν σε εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας κι εκεί φαίνεται ότι είχε εκμυστηρευθεί τις ανησυχίες του σε συναδέλφους του διπλωμάτες άλλων χωρών.

Μάλιστα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε λάβει γνώση ότι θα έπαιρνε μετάθεση στην Κύπρο.

Ωστόσο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις διώξεις που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, και οι δυο στρατιωτικοί φαίνονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Είναι άγνωστο που είχαν καταφύγει αυτό το διάστημα. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου σε επίσημες τελετές κι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι λίγο πολύ μέσα στα καθήκοντά τους. Αντί αυτών εμφανίζονταν οι βοηθοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί έφυγαν, ο καθένας με την οικογένειά του.

Ο ναυτικός ακόλουθος προηγήθηκε και στη συνέχεια έφυγε και ο στρατιωτικός ακόλουθος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατιωτικός ακόλουθος φέρεται να πήρε το πλοίο της γραμμής προς την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα και πάντως όταν ακόμα ήταν σε ισχύ το διπλωματικό διαβατήριο.

Στις 7 του μήνα η Άγκυρα ακύρωσε τα διπλωματικά τους διαβατήρια, αλλά μάλλον ήταν κάτι που είχαν προβλέψει και γι αυτό διέφυγαν έγκαιρα. Είναι άγνωστο βέβαια -και αρκετά πιθανό- από την Ιταλία να κατευθύνθηκαν σε άλλη χώρα.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι έχουν ζητήσει κάπου πολιτικό άσυλο.Στην Ελλάδα που υπήρχε ανησυχία μήπως καταθέσουν αίτημα παροχής ασύλου όπως έκαναν και οι άλλοι οκτώ που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη, δεν έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα.

Πηγές του υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωναν χθες με καθεστώς όμως ανωνυμίας ότι οι δυο στρατιωτικοί έχουν εξαφανιστεί και πως είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση για την άρση της διπλωματικής τους ιδιότητας δια μέσου της ακύρωσης των διπλωματικών τους διαβατηρίων.

onalert.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ