Πραγματοποιήθηκε η 2η πεζοπορία του Συλλόγου Σκαμνιωτών στη κορυφή της μυθικής Τιτνάτας (Οξυάς) την Κυριακή 7-8-2016 ξεκινώντας από την πλατεία της Σκαμνιάς Ολύμπου.
Ο Σύλλογος Σκαμνιωτών συνεχίζοντας και φέτος τις καλοκαιρινές δράσεις και με γνώμονα την ανάδειξη και την γνωριμία των αξιοθέατων της Σκαμνιάς και του Ολύμπου πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη 2η πεζοπορία που γίνετε πλέον θεσμός για τους λάτρης της φύσης του περιπάτου και για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τη φανταστική φυσική και ιστορική ομορφιά του νότιου Ολύμπου η οποία παραμένει άγνωστη ακόμη και για τους περισσότερους Έλληνες.
Η πεζοπορία Ξεκίνησε από την ράχη Γκοβάνη ύψος 1159 μ και κατέληξε μετά από 60 λεπτά στη κορυφή της μυθικής Τιτνάτας (Οξυά) 1453μ.
Μέλη του Συλλόγου με αρκετή όρεξη και μεράκι με τα κατάλληλα εργαλεία καθάρισαν το μονοπάτι για καλύτερη βατότητα και συνχρόνος σημάδευσαν τη διαδρομή με χρώμα στους κορμούς των δέντρων ή σε βράχια.
Στους συμμετέχοντες διαβάστηκαν ιστορικά και ενδιαφέροντα στοιχεία ,όπως τα έχει αποτυπώσει ο συμπατριώτης μας μέλος του συλλόγου Ιωάννης Τσαπάλης ,για το βουνό της μυθικής Τιτνάτας (Οξυάς) << Η μυθολογία και η παράδοση αναφέρουν ότι στο βουνό αυτό κατοικούσαν οι Τιτάνες. (ΙΛΙΑΔΑ ΡΑΨ.Ε 898) για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής το ονόμασαν Τιτνάτα.
Το ονόμασαν επίσης Οξυά γιατί στη Βόρια πλευρά έχει πολλά δένδρα οξυάς στη κορυφή αντικρίζεις εμφανή εναπομείναντα τμήματα ενός κάστρου. Στο κέντρο της κορυφής του βουνού διακρίνεις ένα βαθούλωμα. Στη θέση αυτή υπάρχει (κλειστό σήμερα) βαραθροσπήλαιο (Τάρταρα).
Οι Θεοί του Ολύμπου με τους Τιτνάτες βρισκόταν σε σκληρή αντιπαλότητα, κάποια στιγμή ξέσπασε πόλεμος μεταξύ τους.
Η μεγάλη μάχη έγινε στην κορυφή της Τιτνάτας (Τιτανομαχία) στη μάχη αυτή οι Θεοί νίκησαν τους Τιτάνες και τους φυλάκισαν μέσα στο βαθροσπήλαιο (στα τάρταρα) Εκεί βρίσκονται ακόμη και σήμερα.
Από την κορυφή της Τιτνάτας ελέγχονται όλα τα περάσματα από τη Θεσσαλία προς την Μακεδονία και αντίστροφα.
Με γυμνό μάτι διακρίνετε το πέρασμα του Σαρανταπόρου, της Πέτρας, του ποταμού Δρίμα, η πεδιάδα του Σάντοβου (Καλλιθέα),το πέρασμα της Διάβας, το οροπέδιο της Κονόσπολης, η κορυφογραμμή του Γουδαμάνη, η περιοχή της λίμνης Ασκουρίδας (Νεζερού), ο ποταμός Ζηλιάνας (Ξερόλακας), τα Λιβίθρα, η πόλη στην οποία γεννήθηκε και έζησε ο Ορφέας και η Ηράκλεια (Πλαταμώνας).
Όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός δυτικά φαίνεται η οροσειρά της Πίνδου, νοτιά τα βουνά η Όθρυς, το Πήλιο, η Όσσα και η πεδιάδα της Θεσσαλίας, ανατολικά ο Θερμαϊκός κόλπος, τα βουνά της Χαλκιδικής και βόρεια ο μεγαλοπρεπείς και ολόλαμπρος Όλυμπος.
Στης κορυφές των βουνών που αναφέρονται παραπάνω, οι αρχαίοι Έλληνες εγκατέστησαν παρατηρητήρια τα οποία επικοινωνούσαν με την κορυφή της Τιτνάτας.
Έδιναν και έπαιρναν πληροφορίες με φωτεινά σήματα, χρησιμοποιώντας φωτιές τις νυχτερινές ώρες.
Οι Μακεδόνες βασιλείς για να ελέγχουν την περιοχή γύρω από τον Όλυμπο και τα νοτιά σύνορα τους τοποθέτησαν στρατό στο παρατηρητήριο της Τιτνάτας και κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα.
Έκτισαν γύρω από την κορυφή του βουνού τοίχος (κάστρο), με πολύ μεγάλες ασβεστολιθικές πέτρες..
Το κάστρο της Τιτνάτας χρονολογείται περίπου στο 100 μ.Χ. και χρησίμευε και ως παρατηρητήριο- φυλάκιο των Περαιβών>>.
Επιπλέων πληροφορίες στους συμμετέχοντες και ειδικά στους νέους κατά τη πεζοπορία παρείχε και ο συμπατριώτης μέλος του συλλόγου Ιωάννης Α. Αγοραστός, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ.
Στους συμμετέχοντες κληρώθηκε ένα συμβολικό, αναμνηστικό δώρο προσφορά του Συλλόγου τυχερός ήταν ο Θανάσης Γκάτας.