ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού

Τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας 8/8 οι λίγες σταγόνες νερού δεν έφτασαν για να σώσουν τον κόσμο από τα εγκεφαλικά στη Μελία. Έφτασαν όμως χιλιάδες κυβικά από τον Πηνειό και από τα αντλιοστάσιά μας με αποτέλεσμα να γυρίσουν άδεια τα ασθενοφόρα αφού υπερκαλύφθηκαν  οι απαιτήσεις άρδευσης όλου του κτήματος της Μελίας

και φυσικά όλων των χωριών και των κτημάτων που είχαν πρόγραμμα να ποτίσουν τη Δευτέρα 8/8. Βέβαια εγκεφαλικό δεν κινδυνεύουν να πάθουν αυτοί που δεν έχουν εγκέφαλο κοινώς οι ανεγκέφαλοι.

Σημειώνεται ότι προδόθηκε και η ελπίδα της κακοκαιρίας για να ποτιστεί ο κάμπος που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζημιά πουθενά και καθόλου και έτσι αποφύγαμε πιθανόν καταστροφές από κακοκαιρίες και χαλάζια. Αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, να εξαφανίσει καλλιέργειες, να εκμηδενίσει παραγωγές και  να κάνει καπνό εισοδήματα και την ελπίδα ζωής στους συμπολίτες μας.

Ψυχραιμία και ηρεμία σας συνιστούμε κε. Αχιλλέα Χονδρονάσιο, ενημέρωση, που ο καθένας έχει από εμάς, αυτό που έκανε δηλαδή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μελίας κ. Τάσος Χιωτάκης, για να ξέρετε το πρόγραμμα άρδευσης πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει. Να γνωρίζετε ότι το νερό τελείωσε στη Μελία όχι 27/7 αλλά στις 2/8 ημέρα Τρίτη, δηλαδή από τις 7 ημέρες που πότιζε ο άλλος κύκλος η Μελία έμεινε από νερό 6 ημέρες καθώς δεν είχε πρόγραμμα άρδευσης  και να μην εμφανίζεστε κοινός «ψευταράκος», φτηνός «κουτσομπολάκος» και  κακός συκοφάντης.

Σας προτείνουμε πρόεδρε συνεργασία και συνέργεια. Αυτό που εμείς κάνουμε εδώ και καιρό προγραμματίζοντας τις αρδεύσεις, σχεδιάζοντας τα ποτίσματα όχι μόνο για σήμερα αλλά και για αύριο. Για αυτό και σας διαβεβαιώνουμε ότι το νερό είναι εξασφαλισμένο για την περιοχή της Μελίας τουλάχιστον μέχρι και τις 15/8.  Σας λέμε  λοιπόν αυτή η συνολική προσπάθεια και η ολοκληρωμένη διαχείριση βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη συναδελφικότητα. Αν κάπου λοιπόν γίνεται κατάχρηση αυτή γίνεται στη Μελία και πληρώνουν το κόστος όλοι οι συνάδελφοι αγρότες αισθάνοντας βαθιά μέσα τους τη δυσκολία  να ποτιστεί το κτήμα της Μελίας.

Όσο για την ανεπάρκεια εμείς δεν ευχόμαστε, εμείς προσευχόμαστε και δεχόμαστε την ευλογία του Θεού (βροχές) και κάθε μέρα διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε για έργα όπως:

*το Φράγμα Γυρτώνης κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ και συμπληρωματικής μελέτης 8,3 εκατομμυρίων ευρώ

*Πρόχειρο φράγμα Πηνειού ποταμού κόστους 52.000 ευρώ για να έχουμε ύψος στάθμης. Όπως π.χ. την Κυριακή  7/8   2,70 μέτρα και να φτάνει σε λιγότερο από 24 ώρες το νερό στη Μελία

*Βασικός συντελεστής της δύναμης αυτής το αντλιοστάσιο Κάρλας κόστους 9εκατ. ευρώ

*Ρυθμιστής, αποταμιευτής και διαχειριστής του νερού τα 11 μόνιμα θυροφράγματα κόστους 1 εκατ. ευρώ.

Όλα παραχώρηση,  λειτουργία  και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σήμερα κατασκευάζεται ο νέος ταμιευτήρας της Γλαύκης άλλων 3,8 εκατ. ευρώ που το 50% του νερού προορίζεται για τη Μελία.

Εμείς δεν είμαστε μάγοι ούτε φακίρηδες , είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας, σεβόμαστε και εκτιμούμε τους ανθρώπους που υπηρετούμε με αμέριστο το καθήκον μας και βαθιά πίστη.  Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε Θεομπαίχτες  για να λειτουργούμε ανεύθυνα, επιπόλαια με τοπικιστικά χαρακτηριστικά και ιδιοτελή συμφέροντα.  Όλοι μαζί Α΄βαθμός τοπικής Αυτοδιοίκησης, Β΄θαμός τοπικής Αυτοδιοικησης και οι φορείς υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  φέρνουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Τα 15 τελευταία χρόνια η Μελία κάηκε το 2007 , μία χρονιά. Ήταν η πιο ξηρική χρονιά των τελευταίων 50 ετών, κυριολεκτικά «κάηκε το πελεκούδι» κι εμείς κατορθώσαμε να ποτίσουμε 100.000 στρέμματα. Φυσικά ζημιές εκτός από τη Μελία είχαν και άλλες περιοχές και άλλα χωριά. Τα τελευταία 5 χρόνια ο Περιφερειάρχης  ο κ. Κώστας Αγοραστός κατευθύνει και  χειρίζεται αυτό το καυτό θέμα με υψηλή περιφερειακή συνείδηση με γνώμονα και κριτήριο το μοντέλο της παραγωγής με σύμπνοια, ομόνοια και ενότητα.

Στη  Μελία έλλειψε ένα νερό το 2014 τέτοια εποχή με αποκλειστική ευθύνη της αποκεντρωμένης  διοίκησης και της τότε Γενικής Γραμματέως κας. Γερακούδη λόγω μικροψυχίας και μικροκομματικών κολλημάτων.

Έτσι σχεδιάζουμε, στοχεύουμε και πετυχαίνουμε τον στόχο μας.

Αλήθεια  εσείς που τόσο κατηγορείτε το μεταπολιτευτικό τρόπο διαχείρισης, την 15ετία πριν  από τα τελευταία 15 χρόνια πριν από εμάς  που διατελέσατε πρόεδρος της κοινότητας της Μελίας, πόσα στρέμματα  ποτιστικά σπέρνατε στο χωριό σας, πόσα ποτίζατε και πόσα έργα προτείνατε και κάνατε – για να δούμε τελικά ποιοι έχουν μωρία(χαζομάρα), εμπάθεια, μίσος και κακία γιατί εμείς δεν έχουμε.

Και να μην ξεχνιόμαστε, τότε είναι ζήτημα εάν η Μελία πότιζε μια φορά στα δέκα χρόνια τα 10 φορές λιγότερα στρέμματα από τα σημερινά  που έσπερνε όποτε έσπερνε.

Εμείς αλλάξαμε γιατί μάθαμε. Μετανοήσαμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε καμία περίπτωση δεν τα ξανακάνουμε για να μην γίνει το αρχαίο ρητό που γράφετε « μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Η ανυπόμονη, ανεύθυνη και πανικοβλημένη  απόφαση σας να βγείτε στον τύπο πριν καν ενδιαφερθείτε για οτιδήποτε σημαίνει ότι πρέπει να ψαχθείτε πολύ κοντά σας. Από ότι φαίνεται λειτουργείται μόνος σας για εσάς, που ούτε στο καφενείο δεν κάνετε τον κόπο να πάτε να ενημερωθείτε. Όσοι διαχρονικώς  πορεύονται  με ανοησίες παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις .

Εμείς   δεν   είμαστε   τσιφλικάδες   ψωνισμένοι,    είμαστε   νοικοκυραίοι   μετρημένοι   και δεν   θέλουμε   να   καταστρέψουμε   τον   τόπο   και   τους   συμπολίτες   μας   για   να αγοράσουμε   τα   κτήματά   τους.

Όσο για την Περιφέρεια που την καλείτε να δράσει αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι έχει αντιδράσει, σας έχει προσπεράσει, σας έχει ξεπεράσει.  Μείνατε πολύ πίσω κ. πρώην κοινοτάρχη, χάσατε επεισόδια. Μου φαίνεται θα χάσετε και το σίριαλ που εξελίσσεται φέτος το αρδευτικό.

Τελειώνοντας, πραγματικά στεναχωριέμαι, λυπάμαι βαθύτατα, θλίβομαι αφάνταστα για το καταθλιπτικό φαινόμενο που παρουσιάσατε ψιθυρίζοντας τη Δευτέρα 8/8 στο φύλλο της Ελευθερίας.

Σας ήξερα γραφικό, ρομαντικό και οραματιστή και όχι ξερόλα πάνσοφο και καταθλιπτικό.

Να σας ευχηθώ και του χρόνου πιο σοβαρό, πιο υπεύθυνο , συνεργάσιμο, ωφέλιμο και χρήσιμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ