Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ HAKAN SUKUR

Η Τουρκία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρώην διεθνή ποδισφαιριστή, επιθετικό, Hakan Sukur σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου.

Ο Sukur κατηγορείται από τους εισαγγελείς οτι «είναι μέλος της ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας”, του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, που ζει στις ΗΠΑ και για τον οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο Sukur και η οικογένειά του έφυγαν πέρυσι από την Τουρκία και ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Sukur κατηγορείται για εξύβριση του Ερντογάν στο Twitter τον Φεβρουάριο, διακινδυνεύοντας ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Ο Sukur είπε ότι δεν είχε την πρόθεση να στοχεύσει τον πρόεδρο, αλλά οι εισαγγελείς αποφάνθησαν ότι τα tweets “σαφώς σχετίζονται” με την τουρκική προεδρία.

Ο Sukur, με ποδοσφαιρική καριέρα που διήρκεσε από το 1987  μέχρι το 2007, ήταν μακράν ο πιο παραγωγικός επιθετικός στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου, με 51 γκολ σε 112 εμφανίσεις. Είναι γνωστός για τις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, όπου η Τουρκία κατέλαβε την τρίτη θέση.

Μετά το ποδόσφαιρο, ο Sukur ασχολήθηκε με την πολιτική και το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ. Αλλά παραιτήθηκε το 2013 μετά από έρευνα για διαφθορά στο στρατόπεδο του Ερντογάν,  και συμμάχησε με τον Gulen.

Με πληροφορίες από theguardian.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ