ΝΕΟ Ε9 ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2017

Τον Ιανουάριο οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα αναγκαστούν να δηλώσουν ξανά τα στοιχεία για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να ανοίξει μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, με τον συνολικό λογαριασμό να εκτιμάται ότι θα ανέβει σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό που θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες θα είναι να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους. Συνολικά θα προστεθούν, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τρεις με τέσσερις στήλες, ενώ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει να κάνουν και διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.

Οι αντικειμενικές αξίες

Oι πιστωτές της χώρας έχουν ζητήσει ενημέρωση και για την πορεία της επιτροπής που ασχολείται με τις αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών της επιτροπής έχουν διατυπωθεί διαφωνίες που αφορούν στον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και οι υφιστάμενες αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται ο προβληματισμός μελών της επιτροπής, καθώς καταγράφονται διαφωνίες ως προς τη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιούν για την άντληση των στοιχείων των ακινήτων.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι και το 2017 τα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με πλασματικές αξίες, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 30% μεσοσταθμικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

 newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ