ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Η ανακοίνωση και από την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της συνέχισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, με νέα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων δήθεν για την μείωση της ανεργίας, δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστικά λύση, αντίθετα όλα δείχνουν ότι μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο το πρόβλημα,

αφού πολλές επιχειρήσεις απολύουν καθημερινά ή βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, εκατοντάδες χιλιάδες είναι απλήρωτοι επι μήνες, σε αναγκαστική άδεια, ανασφάλιστοι, ενώ χιλιάδες μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες είναι στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος.

Οι άνεργοι και οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται πλήρη και σταθερή εργασία, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και όχι τα γνωστά επιδοτούμενα προγράμματα ασπιρίνες ή τα προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας και Βάουτσερ, που απλά ανακυκλώνουν την ανεργία με επιδοτούμενες ολιγόμηνες προσλήψεις μικρού μέρους των ανέργων στις θέσεις αυτών που απολύονται, εξασφαλίζοντας δωρεάν εργατικό δυναμικό και ζεστό χρήμα σε εργοδότες, αλλά και σε διάφορα ΚΕΚ που κάνουν σεμινάρια.

Οι άνεργοι και οι νέοι που πιάνουν δουλειά ή περιμένουν απ’ αυτά να καλύψουν κάποιες ελάχιστες ανάγκες τους, δεν πρέπει να αποδέχονται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, να συμβιώνουν με την ανεργία, την μερική απασχόληση, τα εξευτελιστικά μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα. Να οργανωθούν στα σωματεία και στις Λαικές Επιτροπές, και να παλέψουμε μαζί τα αιτήματα που προβάλλουμε ως ΕΚΝΛ:

Καμία απόλυση συμβασιούχου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα και ΣΣΕ.

Μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους εργασίας.

Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.

Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια ΕΒΖ και Οινοπνεύματος, με ευθύνη του κράτους.

Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών στο Ν. Λάρισας.

Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου, έργα για την συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών για άρδευση-ύδρευση.

Άμεση κατασκευή νέου μεγάλου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Λάρισα, 4 δημοσίων Κ.Υ στη Λάρισα (Αβέρωφ, Ν.Σμύρνη, Φιλιππούπολη, Γιάννουλη) από το κράτος.

Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή νέων σπουδαστικών εστιών στη Λάρισα, νέων κτιρίων ΙΚΑ και ΕΚΝΛ.

Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Παράλληλα διεκδικεί να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ το μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και για όσο είναι άνεργοι, στη βάση της διεκδίκησής μας ο κατώτερος μισθός να επανέλθει άμεσα στα 751 ευρώ. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν, όπως και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ που δε βρίσκουν δουλειά.

Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους, απλήρωτους.

Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.

Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.

Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.

Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους.

Επιδότηση ενοικίου 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.

Να δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή όλα τα παιδιά των ανέργων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.

Δημιουργία κρατικής αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και απλήρωτους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση κλειστού ξενοδοχείου από τον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.

Δωρεάν παροχή των βασικών σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων. Κάλυψη από το κράτος, του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.

Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ για πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα διόδια.

 

Έχουμε την άποψη, ότι χρήματα υπάρχουν για να καλυφθούν οι διεκδικήσεις μας για τους ανέργους, αν σταματήσει η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί με δις. ευρώ, τις τράπεζες, τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις χιλιάδες ΜΚΟ, αν όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται για την ανεργία στον ΟΑΕΔ, πάνε για τους ανέργους, αν κόψει δραστικά τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που σε μεγάλο βαθμό αφορούν ανάγκες του ΝΑΤΟ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ