Σε «κόντρα» μεταξύ επιστημόνων μετετράπη χθες η υπόθεση της ανεύρεσης εκατοντάδων νεκρών πουλιών στη λίμνη Κάρλα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για τα αίτια των μαζικών θανάτων πτηνών. Η σύσκεψη δεν κατέληξε σε απόφαση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, καθώς εκκρεμεί το πόρισμα των εργαστηρίων στα οποία έχουν σταλεί δείγματα από τα νεκρά πουλιά.
Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οπως κατήγγειλε, από τις αρχές Ιουλίου έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Κάρλας περισσότερα από 160 νεκρά πουλιά (ανάμεσα στα οποία και μεγάλος αριθμός αργυροπελεκάνων, που είναι απειλούμενο είδος). Τα πουλιά εντόπισαν πρώτοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πήραν δείγματα (από τα νεκρά πουλιά και από το νερό της λίμνης). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι αναλύσεις στους ιστούς των πουλιών και στο νερό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις κυανοτοξινών, κάτι που αποτελούσε σύμφωνα με τους επιστήμονες σαφή ένδειξη ότι τα πουλιά «δηλητηριάστηκαν» από τις κακές βιολογικές συνθήκες που επικρατούν στη λίμνη.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο φορέας διαχείρισης της «Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου» εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τους συγκεκριμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι δεν ενημέρωσαν άμεσα τον φορέα και ότι αρνήθηκαν να παρέχουν στοιχεία για τις αναλύσεις που πραγματοποίησαν. Ο φορέας απέστειλε δείγματα στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε εργαστήριο στην Αθήνα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αύριο.
Στη συνέχεια, στις 17-08 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και επιστημόνων, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αιχμές για τον τρόπο χειρισμού του θέματος. «Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί παθογόνος παράγοντας στα νεκρά πουλιά, ούτε τεκμηριώνεται η σύνδεση των κυανοτοξινών με τον μαζικό θάνατό τους», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του φορέα, Ιφιγένεια Κάγκαλου. «Θα πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματα των εξειδικευμένων εργαστηρίων. Κατόπιν ο φορέας και η περιφέρεια θα είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα». Πάντως, αυτό που προέκυψε από τη σύσκεψη είναι ότι δεν εστάλησαν ακόμα δείγματα σε εργαστήριο για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο του ιού της γρίπης.
«Η επιστημονική διαφωνία δεν μας αφορά. Εγιναν λάθος χειρισμοί από όλες τις πλευρές, αλλά σε κάθε περίπτωση ο φορέας καθυστέρησε να επέμβει. Το ζητούμενο είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή», λέει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη Πολιτικής στην Ορνιθολογική Εταιρεία. «Η ανασύσταση της Κάρλας ήταν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και τώρα αποδεικνύεται ωρολογιακή βόμβα για την ορνιθοπανίδα και την πολύτιμη βιοποικιλότητα της περιοχής».
kathimerini.gr