ΕΡΓΑ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ «ΖΕΣΤΟ» ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΒΟΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Σύσκεψη του περιφερειάρχη και των 2 δημάρχων ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις των δύο Δήμων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου

Την ετοιμότητα των δήμων Λαρισαίων και Βόλου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την διεκδίκηση των 25,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέφρασαν στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό οι δήμαρχοι κ. κ. Απόστολος Καλογιάννης και Θεόδωρος Θεοδώρου

σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφέρεια και στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πρόγραμμα, αφορά Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων και δίνει τη δυνατότητα από την ανάπλαση ολόκληρων περιοχών, έως την ενίσχυση καινοτομικών μικρών επιχειρήσεων, την ανακατασκευή δρόμων, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, αλλά και την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Εναρμονιζόμενοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε εντάξει για πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν περιοχές που θα επιλέξουν οι δυο Δήμοι εντός των ορίων τους. Είναι ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από δύο ταμεία, το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ. Δίνουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις τέτοιου είδους και αναμένουμε τις προτάσεις των Δήμων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από το νέο έτος να έχουμε τις πρώτες εντάξεις έργων. Αυτό έχει πολλαπλά αποτελέσματα. Πρώτον θα γίνουν έργα, άρα διαχέονται χρήματα στην τοπική οικονομία και ενισχύονται θέσεις εργασίας, δεύτερον γίνεται μόχλευση επιχειρηματικών κεφαλαίων ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική εργασία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της μεγάλης αυτής κρίσης. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε τα προγράμματα αυτά να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν σωστά γιατί αυτά θα αποτελέσουν και την εικόνα καλής διαχείρισης των πόρων προς την Ε.Ε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε όλοι μαζί προς τους συνανθρώπους μας των δυο μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας».

Ο κ. Α. Καλογιάννης τόνισε: «Ο Δήμος Λαρισαίων, εργάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμος για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ, που θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις σημαντικής ανάπλασης στην πόλη. Έχουμε στα χέρια μας τέσσερα βασικά εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Τα εργαλεία αυτά είναι το α) Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, β) το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ), γ) το σχέδιο marketing της πόλης και δ) ο φάκελος για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Υπενθυμίζω, πως ο φάκελος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν η αιτία και η αφορμή για την παραχώρηση των 220 στρεμμάτων από το ΕΘΙΑΓΕ.

Η αξιοποίηση των παραπάνω εργαλείων, μας έδωσαν  τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσα στις σχετικές προθεσμίες. Στοχεύουμε, κυρίως στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο ευρύτερο κέντρο, και στη σύνδεσή του με το Σιδηροδρομικό Σταθμό αλλά  και τη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Στοχεύουμε και  επιθυμούμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα η ολοκλήρωση του κτιρίου του «Προσκηνίου Πολιτισμού» (θέατρο ΟΥΗΛ) Μάλιστα ο Δήμος Λαρισαίων, είναι πρόθυμος να συμβάλει και με ιδίους πόρους για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου υψηλής ωριμότητας, με το οποίο ολοκληρώνονται οι πολιτιστικές υποδομές της πόλης.

Τέλος, σε ότι αφορά στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε προτάσεις για την ενίσχυση, τη στήριξη και την μεγέθυνση όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου Λαρισαίων και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ο Δήμος Λαρισαίων είναι έτοιμος, συνεργάζεται στενά με την Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη Διαχειριστική Αρχή και είμαι σίγουρος ότι η πόλη θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Θ. Θεοδώρου ανέφερε τα εξής: «Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ώστε ο Δήμος Βόλου να είναι έτοιμος να καταθέσει τις δικές του προτάσεις με δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την απασχόληση, τις κοινωνικές δομές κ.α. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι στοχευμένο και θα βοηθήσει στην τοπική οικονομία, το περιβάλλον και άλλες δομές ώστε η πόλη του Βόλου να γίνει πιο ανθρώπινη».

Με βάση την πρόσκληση, οι Δήμοι Λαρισαίων και Βόλου καλούνται έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 να υποβάλλουν προτάσεις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ),  με εφαρμογή του εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), για σαφώς ορισμένη Περιοχή Παρέμβασης (ΠΠ) εντός της Αστικής Περιοχής αρμοδιότητάς τους.

Οι πόροι του ΠΕΠ, οι οποίοι διατίθενται για χρηματοδότηση στρατηγικών ΒΑΑ ανέρχονται συνολικά σε 25.975.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) εκ των οποίων ποσό 19.875.000 ευρώ συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 6.100.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

Η ενδεικτική κατανομή των πόρων ανά Άξονα Προτεραιότητας (Α.Π.), Θεματικό Στόχο (Θ.Σ.), Επενδυτική Προτεραιότητα (Ε.Π.) και Τομέα Παρέμβασης (Τ.Π.) παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα (σε ευρώ):

Αυτοαπασχόληση, επιχειρηματικότητα και δημιουργία επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καινοτομικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

 

800.000

 

Προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στις αλλαγές

 

1.000.000

 

Κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομ

 

1.200.000

 

Καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και προώθηση των ίσων ευκαιριών

 

600.000

 

Ενίσχυση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

 

1.000.000

 

Προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ενσωμάτωσης σε κοινωνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική και αλληλέγγυο οικονομία ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην απασχόληση

 

1.500.000

 

Άλλες κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη

 

1.250.000

 

Άλλες κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη

 

1.875.000

 

Υποστήριξη σε κοινωνικές επιχειρήσεις (ΜΜΕ) 1.250.000
Ενεργειακή απόδοση με ανακαίνιση της δημόσιας υποδομής, έργα επίδειξης & υποστηρικτικά μέτρα 2.750.000

 

Υποδομή για καθαρές αστικές μεταφορές & προώθηση τους (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού & του τροχαίου υλικού)

 

1.755.000

 

Ενεργειακή απόδοση με ανακαίνιση της δημόσιας υποδομής, έργα επίδειξης & υποστηρικτικά μέτρα

 

375.000

 

Περιβαλλοντικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση και/ή την αποφυγή εκπομπών αερίου θερμοκηπίου (συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας και αποθήκευσης του μεθανίου και κομποστοποίησης)

 

4.810.000

 

Άλλοι ανακατασκευασμένοι ή βελτιωμένοι δρόμοι (αυτοκινητόδρομοι, εθνικοί, περιφερειακοί ή τοπικοί)

 

810.000

 

Μέτρα για την ποιότητα του αέρα

 

1.750.000

 

Ποδηλατόδρομοι και μονοπάτια

 

1.625.000

 

Προστασία, ανάπτυξη και προβολή στοιχείων δημόσιας πολιτιστικής κληρονομιάς

 

1.625.000

 

* η κατανομή των ποσών ανά τομέα παρέμβασης προέρχεται από το σχεδιασμό και δεσμεύσεις του ΠΕΠ.Θ

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ