«ΜΑΡΙΝOΠΟΥΛΟΣ»: ΠΡAΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠO EUROBANK – ALPHA – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Κλείνει το deal για τη διάσωση του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα 12.500 εργαζομένων. Μετά τις Eurobank και Alpha Bank και η Πειραιώς έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος. Αναμένεται και η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής.

Το σχέδιο προβλέπει 485 εκατ. ρευστό και «κούρεμα» υποχρεώσεων στη Μαρινόπουλος. Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ και θα ελέγχεται κατά 100% μετοχικά από την εταιρεία Σκλαβενίτης, η οποία δεσμεύεται να βάλει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συμφώνησαν να δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο θα είναι δεκαετές balloon (το μεγαλύτερο μέρος θα εξοφληθεί στη λήξη του), με επιτόκιο μόλις 1,5%, καθώς οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.

Συνολικά τα 485 εκατ. ευρώ -360 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης- θα χρησιμοποιηθούν
* για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης
* για την εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές,
* ενώ διασφαλίζονται και οι εργαζόμενοι
Για τους προμηθευτές το κούρεμα αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 50%.

Ένα μεγάλο βήμα από τη μια και ένα μεγάλο ερωτηματικό από την άλλη λένε παράγοντες της αγοράς, αφού αλλάζουν άρδην οι κανόνες του παιχνιδιού στο λιανεμπόριο με το 60% του τζίρου στον κλάδο των σουπερμάρκετ να συγκεντρώνεται πλέον σε 5 αλυσίδες.

Η Ατλάντικ ΑΕ της οικογένειας Αποστόλου κατέρρευσε το 2011, τον Δεκέμβριο του 2015 η Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ πουλήθηκε στη Μετρό ΑΕ της οικογένειας Παντελιάδη και έναν χρόνο νωρίτερα η θυγατρική της, η Χαλκιαδάκης ΑΕ, πέρασε κατά 60% στη Σκλαβενίτης ΑΕΕ και στην ίδια κατέληξε και η γερμανική Makro Cash & Carry ΑΕ την ίδια χρονιά, νυν Mark.Την ίδια περίοδο στη διάρκεια της κρίσης αρκετές μικρές και μεσαίου μεγέθους αλυσίδες άλλαξαν χέρια επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της αγοράς.

Ήδη πάντως μεγάλη αλυσίδα από τους πρωταγωνιστές της αγοράς ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Αν. Μανουσέλη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ