Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου ξεκίνησε χθες η γιορτή κρασιού Ραψάνης η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο χώρο της Αγίας Τριάδας στην είσοδο του χωριού.
Στη χθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τεμπών ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Σεβαστέ εκπρόσωπε της Εκκλησίας, κ. Περιφερειάρχη, στρατηγέ της Αστυνομίας, κ. Αστυνομικέ Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κύριε Πρόεδρε του Τ. Συμβουλίου Ραψάνης, πρόεδρε του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού , συνάδελφοι στον α’ και β’ βαθμό της αυτοδιοίκησης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι φίλοι και φίλες, αγαπητοί δημότες,
σας καλωσορίζουμε στη Γιορτή Κρασιού και Αμπελιού Ραψάνης. Είναι η 10η γιορτή κατά σειρά από τους συλλογικούς φορείς και τον τέως Δ. Κ. Ολύμπου και έκτοτε καθιερώθηκε και αποτελεί θεσμό στα τοπικά δρώμενα, ενώ επιβλήθηκε πια, ως μία προσπάθεια περαιτέρω προβολής αυτού του εξαίρετου προϊόντος του σταφυλιού και του κρασιού Ραψάνης.
Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει τον πολιτιστικό χαρακτήρα μας, την πλούσια παράδοση, τον ανεκτίμητο πολιτισμό, τη δημιουργικότητα των κατοίκων, την εγρήγορση των φορέων, τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, αποτελώντας παράλληλα ένα δυναμικό μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Η καθιέρωση αυτής της γιορτής είναι σίγουρα από μόνη της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής μας δυναμικής ενώ η καθημερινή λειτουργία του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου αποτελεί εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προορισμό, ενδυναμώνοντας τα προϊόντα του τόπου μας, αναδεικνύοντας παράλληλα όλη την οινολογική ιστορία της Ραψάνης.
Το κρασί Ραψάνης έχει κατοχυρωμένη την Ονομασία Προέλευσής του, άρα εξασφαλίζει μεγάλη αναγνωρισιμότητα για τα φυσικά χαρακτηριστικά ενώ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας και πιστέψτε με, πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Αυτή την ώρα σ’ αυτό τον τόπο στεκόμαστε δίπλα στον αμπελοκαλλιεργητή, που κοπιάζει όλο τον χρόνο για την ποιοτική καλλιέργεια.
Έχουμε τη χαρά να βρίσκουμε δίπλα μας ανθρώπους με μεράκι που δεν τους λείπει η διάθεση προσφοράς. Είτε μέσω οργανωμένων τοπικών φορέων, είτε μεμονωμένα δρουν και υποστηρίζουν τον τόπο μας. Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Τεμπών την χαιρετά, την επιβραβεύει και θα την επιδιώκει και στο μέλλον.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν το θεσμό όπως και κάθε ανάλογη προσπάθεια που κληρονομήσαμε γιατί πιστεύουμε ότι έτσι αναγνωρίζουμε και τιμούμε τους κόπους των παλαιότερων και τα όνειρα των νεότερων.
Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους: Ότι θα είμαστε δίπλα και αρωγοί στην προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας ενώ τονίζουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η παράδοση της ποιοτικής καλλιέργειας και παραγωγής στους αμπελώνες της Ραψάνης.
Να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης: την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ, την Τοπική Κοινότητα Ραψάνης, το Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Ραψάνης.
Ευχαριστούμε επίσης όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια ως αρωγοί όπως η Οινοποιία Ευάγγελος Τσάνταλης, η Οινοποιία Κτήμα Λιάπη, η Οινοποιία Αδερφών Χρυσοχόου και όλους τους παραγωγούς που με την ευαισθησία και την εργατικότητά τους δίνουν προστιθέμενη αξία σ’ αυτό το εκλεκτό αγροτικό προϊόν.
Ευχαριστούμε όμως ιδιαίτερα όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα.
Την παρουσία σας την εκλαμβάνουμε ως παρουσία τιμής στους αμπελοκαλλιεργητές της Ραψάνης.
Να είστε όλοι καλά, καλή διασκέδαση!!
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός τόνισε:
κλάδου στο λουκέτο», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στη Γιορτή Κρασιού τηςΡαψάνης.
«Έναν κλάδο ο οποίος αναπτύσσεται δυναμικάτον στηρίζεις ή έστω δημιουργείς εκείνο το περιβάλλον ώστε να μπορέσει να επιταχύνει και να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξής του προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να μεγιστοποιήσει την προστιθέμενη αξία του στην οικονομία, άρα και τα φορολογικά έσοδατου κράτους», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός καισυνέχισε:
«Ο φόρος που επεβλήθη στο ελληνικό κρασί και όλο το πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση άρον άρον, χωρίς μελέτη, προεργασία και διάλογο, μόνο και μόνο για να κλείσει όπως όπως την αξιολόγηση,δεν έχει καμία απολύτως λογικήκι είναι βέβαιο ότιθα οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα φορολογικά έσοδα του κράτους, ενώ ταυτόχρονα υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία, την απασχόληση αλλά και τον αγροτικό τομέα».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως η στήριξη του συγκεκριμένου τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, τσίπουρου και άλλων αποσταγμάτων είναι στις κεντρικές προτεραιότητες τηςαιρετής περιφέρειας και τόνισε:
«Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με άλλες χώρες. Το ελληνικό κρασί, το τσίπουρο και τα άλλα αποστάγματα είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν είναι τυχαίο ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφοςστις διεθνείς αγορές,ενώ και οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των οινοπαραγωγών,υπάρχουν πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες στην Ελλάδα, ενώ και εκλεκτές ξενικές ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί με επιτυχία στην ελληνική γη.Ο πλουραλισμός σε οικοσυστήματα, μικροκλίματα και ποικιλίες σταφυλιών οδηγεί σε μια θαυμαστά μεγάλη γκάμα ελληνικών κρασιών. Έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας, είναι μονόδρομος να τον αξιοποιήσουμε»,προέτρεψε.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αιγάνης κ.Νικόλαος Γαγάρας .
Η εκδήλωση έκλεισε με την εμφάνιση χορευτικών τμημάτων της περιοχής που παρουσίασαν μια μουσικοχορευτική παράσταση με έμφαση στις τοπικές παραδόσεις.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς, που ηταν καθαρά παραδοσιακό εμφανίστηκε η ορχήστρα του Βασίλη Μπαλογιάννη.
Σήμερα δεύτερη μέρα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολύ χορό και διασκέδαση για όλους με την γνωστή Νάντια Καραγιάννη.
Στο χώρο υπάρχουν περίπτερα των τοπικών φορέων με εδέσματα και ψησταριές.