ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τα ευρήματα μιας νέας μικρής μελέτης υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατέψει την καρδιά και τα αγγεία των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Ως μεσογειακή διατροφή θεωρήθηκε από τους ερευνητές η διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι και ο βαθμός στο οποίο οι άνδρες την υιοθετούσαν εξετάστηκε με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ερωτηματολογίου. Στους άνδρες που ακολουθούσαν έναν τύπο διατροφής που έμοιαζε λιγότερο με το μεσογειακό, ο υπέρηχος καρδιάς έδειξε σημαντικά περισσότερες διαταραχές στη δομή και τη λειτουργιά των κοιλιών της καρδιάς και των αγγείων, σε σχέση με τους άνδρες που υιοθετούσαν μια διατροφή περισσότερο σύμφωνη με το μεσογειακό πρότυπο.

Πιο συγκεκριμένα στους άνδρες που σημείωσαν στη 55βάθμια κλίμακα του ερωτηματολογίου σκορ χαμηλότερο του 20, βρέθηκε σημαντικά υψηλότερη η μάζα της αριστερής κοιλίας, καθώς και το κλάσμα της ταχύτητας πρώιμης σύγκλισης της μιτροειδούς βαλβίδας προς την ταχύτητα πρώιμης διαστολής, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα είναι ενδεικτικά μιας διαταραγμένης διαστολικής λειτουργίας.

Παράλληλα, η βαθμολογία του ερωτηματολογίου για την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη σκλήρυνση της αορτής και την αύξηση του πάχους των εσωτερικών της τοιχωμάτων.

Ο σχηματισμός της αθηρωματικής πλάκας, η σκλήρυνση των αρτηριών, καθώς και η ανεπαρκής καρδιακή λειτουργία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καρδιακό επεισόδιο. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν πως η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει το προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα αυτά, όμως, πρέπει να επαληθευτούν από μια μεγαλύτερη μελέτη.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν μόνο 75 άνδρες, ενώ ο ερευνητικός της σχεδιασμός δεν επέτρεπε τον καθορισμό σχέσεων αιτιότητας και τη διερεύνηση των μακροχρόνιων επιδράσεων. Οι ερευνητές όμως, αναφέρουν ότι οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, εκτός από το βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής, δε διέφεραν μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συσχετίσεις μάλιστα, παρέμειναν στατιστικά σημαντικές ακόμα και μετά τον έλεγχο της επίδρασης της ηλικίας

 

Πηγή : medpagetoday

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ