ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Συνεχίζονται το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλελέ. Το Θεατρικό Εργαστήρι Κιλελέρ – Θεατρική Ομάδα Νίκαιας θα παρουσιάσει την «Κόμισα της Φάμπρικας» στην πλατεία του Πλατυκάμπου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο.

Την παράσταση διοργανώνει η τοπική κοινότητα και τελεί υπό την αιγίδα της αντιδημαχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει ο Α. Μητσιούλης.

Στην πλατεία του Μεγάλου Μοναστηρίου στις 20:30 πραγματοποιείται το 19ο Αντάμωμα των Μοναστηριωτών .

Το πολιτιστικό αντάμωμα αποτελεί έναν καθιερωμένο και σημαντικό θεσμό που φέρνει σε επικοινωνία και αναβιώνει ήθη, έθιμα και παραδόσεις (τραγούδια, χοροί, γαστρονομία) των προσφύγων από το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Επαρχίας Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη). Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ζουν σήμερα σε πέντε Ελληνικά χωριά (Πέλλα, Τρίκαλα Ημαθίας, Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης, Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας και Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας), διατηρώντας στενούς δεσμούς μεταξύ τους οι οποίοι ενισχύονται με το ετήσιο αντάμωμα.

Υπό τους παραδοσιακούς ήχους και τους ιδιαίτερους χορούς τους τα αδελφικά χωριά θα ανταμώσουν και πάλι όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια για να θυμηθούν την κοινή καταγωγή τους, αλλά και να ορίσουν κοινούς στόχους και σκοπούς.  Άλλωστε η διατήρηση της παράδοσης αλλά κι η κληροδότηση της στις γενιές που ακολουθούν αποτελεί χρέος που οι Μοναστηριώτες το γνωρίζουν καλά και το στηρίζουν με κάθε τρόπο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Κιλελέρ και το Μορφωτικό Σύλλογο του Μεγάλου Μοναστηρίου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ