ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΛΑΘΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΙΔΙΟΠΑΘΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο, κατέθεσαν από κοινού ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, με θέμα “Τον αποκλεισμό ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από θεραπείες του ΕΟΠΥΥ”.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών

Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ αποκλείονται από τη συνταγογράφηση ενδεδειγμένων θεραπειών οι ασθενείς με ήπια και μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, εγείροντας ερωτήματα για την αυθαίρετη κατηγοριοποίηση της βαρύτητας της νόσου και των πασχόντων, στην οποία έχει προβεί ο ασφαλιστικός φορέας.

Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη απόφαση από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν καθιερωθεί κριτήρια ταξινόμησης της βαρύτητας της νόσου. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια ασθένεια με υψηλό δείκτη θνησιμότητας, που ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Η έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αγωγής και η εύκολη πρόσβαση σε αυτή, μόνο σημαντικά οφέλη έχει να επιφέρει.

Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ δεν θα πρέπει να λαμβάνονται «ελαφρά τη καρδία» και αποκλειστικά στο όνομα της λιτότητας και της οικονομίας. Εξάλλου, δεν δύναται το σύνολο των ασθενών να ανταπεξέλθει οικονομικά στην απαραίτητη θεραπευτική αγωγή, δεδομένου ότι αποτελεί μια σοβαρή νόσο, με κοστοβόρα θεραπεία. Ο οποιοσδήποτε αυθαίρετος και μη επιστημονικά τεκμηριωμένος  αποκλεισμός ασθενών από την πρόσβαση στην ενδεδειγμένη θεραπεία, μόνο κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί τόσο για τη ζωή τους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους αποκλείονται οι ασθενείς με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από τις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, τη στιγμή που δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση της βαρύτητας της νόσου σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα;

Εάν προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των ασθενών με  ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς θα επωφεληθούν από την έγκαιρη έναρξη της ενδεδειγμένης αγωγής;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ