ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΖΗΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Το αδιαχώρητο χθες στην πλατεία των Γόννων και τον πεζόδρομο της Πινακοθήκης όπου με μια σεμνή εκδήλωση ο Δήμος Τεμπών και όσοι παραβρέθηκαν εκεί – Γοννιώτες και δημότες της γύρω περιοχής, πολλοί Λαρισαίοι αλλά και Θεσσαλονικείς –  τίμησαν τον καθηγητή, Ζήση Δ. Παπαδημητρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Τεμπών, Κώστα Κολλάτου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα γνωστοποίησε την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία ο δρόμος που περνά από το πατρικό σπίτι του Ζήση Παπαδημητρίου παίρνει πλέον το όνομά του και την αλλαγή του τίτλου της Πινακοθήκης σε «Πινακοθήκη Γόννων – Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου». Η απόφαση έρχεται μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής για την ανάδειξη του έργου του Ζήση Παπαδημητρίου προς το δημοτικό συμβούλιο και την με πλειοψηφία έγκρισή του από αυτό.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά, Κώστα Σπανού,  Δρ. Αναστασίας Δεληγκιαούρη, Κώστα Συρμακέζη. Στο σημείο αυτό η συντονίστρια της εκδήλωσης, Λαμπρινή Παπαδόντα, διάβασε έναν σύντομο χαιρετισμό που έστειλε ο φίλος του Ζήση Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, Στέργιος  Μπαμπανάσης. Τον επίλογο, έκανε η σύζυγος του Ζήση Παπαδημητρίου, Κριστιάνε, η οποία αναφέρθηκε σχέση του Ζήση και της ίδιας με τους Γόννους και στη συνέχεια διάβασε ένα κείμενο του γιού της Αλέξη για τον πατέρα του, λόγω αδυναμίας του ίδιου να παρευρεθεί.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιπεύκης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, παρέδωσε στην Κριστιάνε Παπαδημητρίου, τιμητική πλακέτα, από ανάλογη εκδήλωση που έγινε στην Καλλιπεύκη στις 14 Αυγούστου. Ακολούθησε μια ολιγόλεπτη προβολή της αρχαιολόγου, Βάσως Πανάγου, με θέμα «Η πολιτιστική δράση του Ζήση Παπαδημητρίου στην περιοχή».

Η εκδήλωση στον πεζόδρομο έκλεισε με τέσσερα τραγούδια για τον Ζήση από τη μπάντα της Μουσικής Σχολής του Δήμου Τεμπών και τη σκυτάλη πήραν οι «Μουσικοί της Αυλής», (Κοκκινόπουλος Κώστας,  Κολτσίδας Χρήστος, Κράγιας Παναγιώτης, Λάμπρου Κώστας, Ντάγιας Στέλιος, Σταμελόπουλος Στάθης, Τζούργκανος Θανάσης, Τσιαπλές Βαγγέλης και Χατζής Νίκος, ο οποίος είχε και τον συντονισμό των μουσικών), μεταφέροντας την εκδήλωση στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του χωριού. Ευχή όλων ήταν και είναι να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη του έργου του Ζήση Παπαδημητρίου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η μαθήτρια του Λυκείου Γόννων, Λαμπρινή Παπαδόντα ενώ την οργάνωση είχαν ο Δήμος Τεμπών, ο Πολιτιστικός Οργανισμός (ΔΟΠΑΠΕΠΤ) και η Επιτροπή για την ανάδειξη του έργου του Ζήση Παπαδημητρίου.

Την εκδήλωση εκτός του Δημάρχου Τεμπών, Κώστα Κολλάτου, τίμησαν με την παρουσία τους οι : Παπαδόπουλος Νίκος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Κόκκαλης Βασίλειος – Βουλευτής ΑΝΕΛ Λάρισας, Πουτσιάκας Νίκος – Περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του συλλόγου Κοινωνιολόγων Λάρισας, Μαγαλιός Κωνσταντίνος – Ταξίαρχος, Γιωτόπουλος Ντίνος – εκπρόσωπος Επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος, Τσέτσιλας Δημήτρης – Πρόεδρος του Δ.Σ. Τεμπών, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών – Τσιαπλές Θωμάς, Σαΐτης Στέλιος, Τσεργάς Κώστας, Διψάνας Αχιλλέας –  οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Γεώργιος, Μπουζέκης Ευθύμιος, Καραναστάσης Αθανάσιος, Τσιόπα Γεωργία, Τσούγιας Χρήστος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ, Καρατέγος Μιχάλης, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Ζάρρας Λάμπρος, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Επιστολές για την επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλαν : η Χρυσοβελώνη Μαρίνα – Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Παιδής Αθανάσιος – Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πολιτισμού-Τουρισμού, ο Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και ο Λαζόπουλος Λάκης – από το Αλ Τσαντίρι,

Ως συντονιστής θέλω και δημόσια από δω, να ευχαριστήσω εκτός από τους παρόντες – δημότες και επισκέπτες – στην εκδήλωση, όλες και όλους όσους βοήθησαν για την μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης καθώς και τα ΜΜΕ – έντυπα και ηλεκτρονικά, τοπικά και εθνικά – που πρόβαλαν την εκδήλωση. Ονομαστικά θέλω να αναφερθώ σ’ αυτούς που «έβαλαν πλάτη» όπως ο Πρόεδρος του Κοινωνικού παντοπωλείου, Λάμπρος Ζάρρας, η Στεμίνα Σαπουνά και ο Κώστας Κανταρίνος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει επίσης στην μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Γόννων, Λαμπρινή Παπαδόντα που με τόσο όμορφο τρόπο συντόνισε την όλη εκδήλωση.

κείμενα – φωτο Δημήτρης Γουγουλιάς, dzg10.blogspot.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ