0,35€ ΤΟ ΚΙΛΟ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ Ο ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε αύξηση της τιμής αγοράς των σταφυλιών ποικιλίας μοσχάτου που είναι η κύρια ποικιλία της περιοχής του δήμου Τυρνάβου προχωρά ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου βάσει της σημερινής απόφασης της γενικής συνέλευσης των μελών του συνεταιρισμού.

τρυγοςΜάλιστα όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγ. Ραψανιώτης, η αύξηση αυτή της τιμής ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση για τους παραγωγούς, που υπέστησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή τους φέτος, κυρίως εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου, ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα στο οινοποιείο που αγοράζει ακριβότερα την πρώτη ύλη, η οποία σημειωτέον ότι φέτος είναι άριστης ποιότητας, αν και οι λευκές ποικιλίες θα αγοραστούν στις περυσινές τιμές.

Η αύξηση σε 0,35€ το κιλό θεωρήθηκε επιβεβλημένη με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη σε μοσχάτο, ενώ είναι βέβαιο ότι η παρέμβαση του συνεταιρισμού θα οδηγήσει και τους ιδιώτες οινοποιούς να αυξήσουν την τιμή αγοράς των σταφυλιών που στο ελεύθερο εμπόριο αναμένεται να αγγίξει και τα 0,5 € το κιλό.

Αναφορικά με τις ποσότητες που θα οινοποιήσει φέτος ο συνεταιρισμός Τυρνάβου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκ. κιλά και θα προέλθουν στο σύνολό τους από τα μέλη του συνεταιρισμού, με τον κ. Ραψανιώτη να ζητά από όλα τα μέλη να επιδείξουν “πατριωτισμό” και να στηρίξουν, με την εισκόμιση της παραγωγής τους, το δικό τους συνεταιριστικό οινοποιείο.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνέλευσης ο κ. Ραψανιώτης αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τον οποίο χαρακτήρισε ταφόπλακα για το οινοποιείο, αφού, επικαλούμενος στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ, υποστήριξε ότι ο συνεταιρισμός είναι αναγκασμένος να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι το οινοποιείο διακινεί με παραστατικά το σύνολο των ποσοτήτων κρασιού και τσίπουρου που παράγει πληρώνοντας φόρους περίπου 5 εκ. € ετησίως.

ραψανιωτηςΟ πρόεδρος αφού χαρακτήρισε αναχρονιστικό και προβληματικό το νόμο περί συνεταιρισμών, αναφέρθηκε και στο μέλλον του συνεταιρισμού λέγοντας ότι είναι χρέος όλων των συνεταίρων να παλέψουν για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του διατηρώντας τον στην κορυφή των συνεταιριστικών οινοποιητικών μονάδων της χώρας. Μάλιστα σημείωσε ότι στη δύσκολη σημερινή συγκυρία θα πρέπει να διατηρηθεί η άριστη ποιότητα των προϊόντων και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του συνεταιρισμού με το περαιτέρω άνοιγμά του σε διεθνείς αγορές.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα πορεία του τρύγου και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους παραγωγούς να στηρίξουν το δικό τους  οινοποιείο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ