ΚΑΝΟΝΙΚH ΛΕΗΛΑΣIΑ ΚΑΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚO ΚΡAΤΟΣ

Καταπατούν, κατεδαφίζουν και χαρίζουν, με “ευαγγέλιο” την ανάπτυξη… ημετέρων συμφερόντων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Μέσα σε ένα όργιο διαφθοράς και πλαστογραφίας, οι Αρχές της Αλβανίας αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στην παραθαλάσσια Χειμάρρα για να τις παραδώσουν στις αναπτυξιακές ορέξεις «φίλων» επιχειρηματιών.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Υπάρχει ως τάση εδώ και χρόνια, μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των αλβανικών παθογενειών. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, οι υφαρπαγές κλιμακώνονται καθώς η κυβέρνηση Ράμα δίνει ώθηση στα σχέδια για τη δημιουργία μιας «νέας» (προφανώς αφελληνισμένης) Χιμάρας στην τουριστικά αναπτυσσόμενη αλβανική Ριβιέρα.

Εάν μάλιστα συνδυαστεί και με άλλες «επιθέσεις» (στο μέτωπο της Παιδείας, στα κονδύλια των μειονοτικών δήμων κ.α.), το περιουσιακό ζήτημα διαμορφώνει ένα πλαίσιο εντεινόμενα εχθρικών πιέσεων κατά των δικαιωμάτων της Ομογένειας στην Αλβανία, αναφέρει στο Έθνος της Κυριακής ο συνάδελφος Γιώργος Σκαφίδας.

«Στην περιοχή της εθνικής ελληνικής μειονότητας υπάρχουν εθνικιστικά κίνητρα που θέλουν να μας απογυμνώσουν περιουσιακά», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της οργάνωσης «Ομόνοια», καταγγέλλοντας «γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς και πλαστογραφίας».

Με ιδιαίτερη… ζέση το τελευταίο διάστημα, οι αλβανικές Αρχές ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας Ελλήνων (χαρακτηριστική περίπτωση το χωριό Δρυμάδες όπου προ μηνών αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες). Κατεδαφίζουν κτίσματα (ακόμη και εκκλησίες ή σπίτια 300 ετών) ως αυθαίρετα (την ίδια ώρα που νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στην υπόλοιπη Αλβανία). Ισοπεδώνουν ακίνητα με το αιτιολογικό ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στον «παραδοσιακό-ιστορικό χαρακτήρα» οικισμών, και γενικώς… δεν αποδίδουν στους ομογενείς εκείνες τις περιουσίες που πατρογονικά τους ανήκουν σε περιοχές όπου ζουν εδώ και αιώνες Ελληνες στην επαρχία των Αγίων Σαράντα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και επί τουρκοκρατίας, η περιοχή της Χειμάρρας είχε ειδικό καθεστώς αυτονομίας με αναγνωρισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, κοινοτικής, εκκλησιαστικής). Ακόμη και πολλά από τα οικόπεδα καλλιεργήσιμης γης που αποδόθηκαν σε Ελληνες με τον νόμο 7501 του 1991, το αλβανικό κράτος τώρα σπεύδει να τα πάρει πίσω.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ