ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ

Ανακοίνωση της διοίκησης του συνδικάτου εργαζομένων στην τοπικη αυτοδιοίκηση νομού Λάρισας

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική διάλυση των δημόσιων κοινωνικών δομών προς όφελος του κεφαλαίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Προχώρησε στη μείωση αλλά και στην αλλαγή της χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να εξυπηρετήσει και ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς,

σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Μείωσε  τη χρηματοδότηση κατά 5% μετά την περσινή επίσης κατά 5% περικοπή και οδήγησε 48.000 παιδιά πανελλαδικά  εκτός παιδικών σταθμών, χρηματοδοτεί απευθείας τους γονείς και όχι τις δομές, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να στραφούν στους ιδιωτικούς σταθμούς, το δε  προσωπικό που εργάζεται μέσω του προγράμματος είναι ουσιαστικά «στον αέρα» αφού η επαναπρόσληψη του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αιτήσεις των παιδιών.

Με δεδομένη την εδώ και χρόνια απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τη λειτουργία τους και την λειτουργικότητά τους στους εργαζόμενους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ. Η δε δομή των 300 και πλέον ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ στηρίζεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους του προγράμματος.

Για άλλη μια φορά χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά και εκατοντάδες στο νομό μας , εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, για άλλη μια χρονιά έρχονται αντιμέτωποι με τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας, όπου το ήδη ελλιπές προσωπικό μειώνεται, οι ήδη  κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν , τα ήδη κουτσουρεμένα κονδύλια μειώθηκαν , με συνέπεια να μείνουν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών με ότι αυτό σημαίνει για την οικογένεια.

Σε πολλές περιπτώσεις καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ανάγκες των σταθμών καθότι ο προϋπολογισμός δεν αρκεί  ούτε για τα βασικά, όπως την επαρκή σίτιση των παιδιών, το πετρέλαιο θέρμανσης, την αγορά χαλιών, μοκετών, κλπ., ανεξάρτητα από τα τροφεία που πληρώνονται.

Η επερχόμενη «αξιολόγηση» δομών και ο «κόφτης» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου τρόπου χρηματοδότησης, θα βρουν τους δημοτικούς σταθμούς στην πραγματικότητα να υπολειτουργούν, με ελλιπές προσωπικό, με ότι αυτό σημαίνει για την τύχη της δομής και των εργαζομένων σε αυτήν.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε το ζήτημα αυτό ανεξάρτητα από τις γενικότερες εξελίξεις. Εντάσσεται καθαρά στη στρατηγική μείωσης των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Τη στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα ολοένα και μειώνονται, που η απλήρωτη δουλειά τείνει να γίνει καθεστώς, που η ανεργία και η ανασφάλεια ολοένα και μεγαλώνουν, που πολλαπλασιάζονται τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, νερό, ακόμη και ένα κομμάτι ψωμί να βάλουν στο τραπέζι τους, αντιμετωπίζεται η προσχολική αγωγή των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων ως “πολυτέλεια” για λίγους και τυχερούς.

Απέναντι σ’ αυτήν την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική θα πρέπει να αντιδράσουμε. Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος μπροστά στη νέα υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών που επιχειρείται από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών .

 

Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

Είναι χρέος όλων μας,  της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουμε μέσα από τα Σωματεία μας, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ ,της Λαϊκές Επιτροπές των Συνοικιών, για δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε κανένα παιδί για το οποίο έχει γίνει αίτηση σε βρεφονηπιακό σταθμό να μη μείνει απ’ έξω.

 

Διεκδικούμε:

Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Κατάργηση των τροφείων. Κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.

Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών – Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ