Η Κ.Σ.Ε σε διπλή συνεδρίασή της (26/8 και 1/9) συζήτησε πάνω στα τρέχοντα κινηματικά-πολιτικά καθήκοντα της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Μπαίνουμε σε μια περίοδο με αυξημένα πολιτικά καθήκοντα και η ΚΣΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις τοπικές και κλαδικές μας επιτροπές για την ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των δυνάμεών τους ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αγωνιστικά και πρωτοπόρα στην αγωνιστική χρονιά που έχουμε μπροστά μας.
Πρώτος πολιτικός – αγωνιστικός σταθμός είναι η κινητοποίηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε μια περίοδο που τα προβλήματα για τους εργαζόμενους και το λαό οξύνονται από την εφαρμογή παλιών και νέων μνημονίων που σημαίνουν κλεισίματα επιχειρήσεων, απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, απλήρωτη κι ελαστική εργασία, φοροεπιδρομή σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, τσουνάμι κατασχέσεων κι έναρξη πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις και προωθούμενες αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση στη Δ.Ε.Θ. θα «πουλήσει» το χιλιοειπωμένο παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθεροποίησης και του νέου success story όταν ξεπουλά το σύνολο του δημόσιου πλούτου και παραδίδει τις παραγωγικές δυνατότητες του λαού και του τόπου στην αδηφάγα κερδοσκοπία ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Θα προσπαθήσει να αποκρύψει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να υλοποιήσει 15 προαπαιτούμενα για να πάρει την επόμενη δόση, ενώ είναι μπροστά μας και η δεύτερη αξιολόγηση με κεντρικό επίδικο την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, ακόμα και του ιερού δικαιώματος της απεργίας. Επιδιώκουν να μας αφαιρέσουν ακόμα και το δικαίωμα στον αγώνα.
Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την κρίση του ευρωενωσιακού οικοδομήματος μετά το σεισμό του Brexit, αναζητεί νέες συμμαχίες και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα «μέτωπο των χωρών του νότου», ενάντια στο «μέτωπο του βορρά». Γι’ αυτό οργανώνει την 9/9 άτυπη σύνοδο των ηγετών του νότου στην Αθήνα, εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής. Δεν πρόκειται για προσπάθεια χαλάρωσης της πολιτικής των αυστηρών δημοσιονομικών δεικτών, της διαρκούς λιτότητας και της αντιδραστικής επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Σ’ αυτό το σημείο όλες οι αστικές τάξεις των χωρών της Ε.Ε. είναι ενωμένες. Γι’ αυτό και στις εξαγγελίες τους δεν υπάρχει ούτε λέξη για τις καταστροφικές συνέπειες του ευρώ, των συνθηκών και συμφώνων της ΕΕ και των μνημονίων καθώς και της διευρυνόμενης απονομιμοποίησής τους, πριν και μετά το Brexit, από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ακόμα στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει ούτε λέξη για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του πολέμου στη Μ. Ανατολή παρά μονάχα για την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής. Εκείνο που παζαρεύεται είναι η αναδιαπραγμάτευση της κατανομής του κλεμμένου πλούτου από τον κόσμο της εργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων. Το ζήτημα της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. έχει κεντρικό χαρακτήρα στην ταξική πάλη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να εντείνει τις πρωτοβουλίες πάνω στο θέμα, όπου υπάρχει έδαφος όπως έδειξε και το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ξεκίνημα της συγκρότησης της ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα καλέσει συγκέντρωση – πικετοφορία την ημέρα εκείνη απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στο μαζικό κίνημα και την μαχόμενη αριστερά.
Αυτό που είναι αναγκαίο είναι μια νέα αγωνιστική ανάταση του λαού και των εργαζομένων με κεντρικό το κοινωνικό ζήτημα, την πάλη για ψωμί, δουλειά, αξιοβίωτη ζωή, ελευθερία. Σ΄ αυτό το νέο αγωνιστικό γύρο που ξεκινά είναι αναγκαία η τομή για το κίνημα και την αριστερά. Δεν μπορούμε να πάμε με μία από τα ίδια, κυρίως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το παλιό και ηττημένο, με τον υποταγμένο κυβερνητικό και αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι εργατικοί αγώνες που παλεύουν ενάντια σε λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, που θέτουν το ζήτημα της ανατροπής της επίθεσης και της διεκδίκησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων για τον κόσμο της εργασίας έχουν να παίξουν κεντρικό ρόλο σε μια άλλη πορεία του εργατικού κινήματος. Η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της Καμάρας εκφράζει μια ευρύτερη συσπείρωση σωματείων και συλλογικοτήτων, ρευμάτων και θέτει το αίτημα της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε ρήξη με τον γραφειοκρατικοποιημένο συνδικαλισμό, θέτει το ζήτημα του άμεσου αποφασιστικού αγώνα, της συγκρότησης του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Καλεί τα μέλη της να οργανώσουν την εξόρμησή τους σε εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους, να θέσουν το ζήτημα της αγωνιστικής κινητοποίησης σωματείων, συλλογικοτήτων, φορέων του μαζικού κινήματος, εργατικών και νεολαιίστικών σχημάτων και συσπειρώσεων για λήψη απόφασης, να συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της Καμάρας την 10/9 και στην πορεία της ΔΕΘ.
Φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από τη δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Υπό εξέλιξη είναι η δίκη της Χ.Α., ενώ η συγκυρία χρωματίζεται από την έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και του πολέμου. Οι κινητοποιήσεις με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας είναι μια πρώτη ευκαιρία για την ανάπτυξη της αντιφασιστικής, αντιρατσιστικής και αντιπολεμικής πάλης του λαού μας. Κεντρικός σταθμός των κινητοποιήσεων αποτελεί η διαδήλωση στο Κερατσίνι την 17/9. Σ’ αυτή τη διαδήλωση υπάρχει η δυνατότητα για μια πραγματικά μεγάλη διαδήλωση, στην οποία να συναντηθούν και να συμπορευτούν εργατικά σωματεία, κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, μετωπικές συσπειρώσεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις, μεταναστευτικές συλλογικότητες κ.ο.κ. καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της «εκτός των τειχών» αριστεράς. Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε σε μια ενωτική συνδιοργάνωση μιας διαδήλωσης – σταθμό στην αντιφασιστική πάλη. Γι’ αυτό η ΚΣΕ καλεί τα μέλη της, ανεξάρτητα σε ποια μετωπική πρωτοβουλία συμμετέχουν, να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συνεννόηση συλλογικοτήτων. Καλεί τις τ.ε. και κ.ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προχωρήσουν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες σε γειτονιές και χώρους δουλειάς και νεολαίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την αντιφασιστική συναυλία στον ΟΛΠ την 18/9 και καλεί στη μαζική συμμετοχή των δυνάμεών της στη δίκη της Χ.Α. την 19/9.
Για την καλύτερη συζήτηση των πολιτικών εξελίξεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και την πολιτική μας παρέμβαση η ΚΣΕ αποφάσισε τη συνεδρίαση του Π.Σ.Ο. την 25/9.