ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Μεγάλου Μοναστηρίου του Δήμου Κιλελέρ το 19ο Αντάμωμα των Μοναστηριωτών .

monast2Το πολιτιστικό αντάμωμα αποτελεί έναν καθιερωμένο και σημαντικό θεσμό που φέρνει σε επικοινωνία και αναβιώνει ήθη, έθιμα και παραδόσεις (τραγούδια, χοροί, γαστρονομία) των προσφύγων από το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Επαρχίας Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη). Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους ζουν σήμερα σε πέντε Ελληνικά χωριά (Πέλλα, Τρίκαλα Ημαθίας, Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης, Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας και Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας), διατηρώντας στενούς δεσμούς μεταξύ τους οι οποίοι ενισχύονται με το ετήσιο αντάμωμα.

Υπό τους παραδοσιακούς ήχους και τους ιδιαίτερους χορούς τους τα αδελφικά χωριά αντάμωσαν και πάλι όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θυμήθηκαν την κοινή καταγωγή τους και να όρισαν κοινούς στόχους και σκοπούς.  Άλλωστε η διατήρηση της παράδοσης αλλά κι η κληροδότησή της στις γενιές που ακολουθούν αποτελεί χρέος που οι Μοναστηριώτες το γνωρίζουν καλά και το στηρίζουν με κάθε τρόπο. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Κιλελέρ και το Μορφωτικό Σύλλογο του Μεγάλου Μοναστηρίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Μεγάλου Μοναστηρίου Δ. Βλαϊδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) Ευδοκία Παπαχρηστούδη και η πρόεδρος του συλλόγου του Μ. Μοναστηρίου Χ. Καλτσουνά.Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Α. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Κ. Φιλιππούλης και Α. Χατζούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Καλέτσιος, Ε. Μακρόπουλος, Ι. Μπακαλόπουλος, Ρ. Κομήτσας, Γ. Καρυούδης, Ο. Αγγλοπούλου, και Β. Χατζούλης η πρόεδρος της ΤΚ Νέας Λεύκης Φ. Μαυρίκη εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ