ΤΡΑΓΩΔΙΑ: ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 4 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Παραμένει αγνοούμενη 53χρονη στη Μηχανιώνα

Όπως έγινε γνωστό απο το κέντρο της Πυροσβεστικής, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν απο πλημμυρισμενα υπόγεια, ενώ ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία,

το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται οτι πιθανότατα πέθανε απο άλλη αιτία.

Επίσης, λίγο πριν τις 16:00 ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο ο 77χρονος βοσκός που αγνοούνταν στη Λακωνία.

Στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται αναζητήσεις απο σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό μιας 53χρονης που αγνοείται και για την οποία είχε δηλώσει ο σύζυγός της ότι έχασε την επαφή μαζί της. Το αυτοκίνητο της γυναίκας βρέθηκε σε βενζινάδικο με τα αλάρμ αναμμένα, αλλά η ίδια παραμένει άφαντη.

Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το ΑΤ Μηχανιώνα, ότι αγνοείται η τύχη της γυναίκας. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται κυρίως τα φαινόμενα, ενώ στην Καλαμάτα, για την άντληση υδάτων έχουν μεταβεί ενισχύσεις και συγκεκριμένα 20 αντλίες απο την Αθήνα και 12 απο την Τρίπολη.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, λόγω της θεομηνίας που έπληξε τους δύο νομούς το ξημέρωμα. Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 222ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται και διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Διακοπή κυκλοφορίας έχουμε ακόμη, στο 1ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Πύλου, στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Ασπροχώματος – Πύλου στην είσοδο της Μεσσήνης, στην γέφυρα του Παμίσου ποταμού και στο δρόμο Αγίου Νικολάου – Τραχήλας στην μεσσηνιακή Μάνη. Στο νομό Λακωνίας υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας από το 19ο έως το 21,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, στην περιοχή της Σκάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι το Βλαχιώτη και σε όλους τους παρακείμενους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου, από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο του δρόμου Απιδιά – ‘Αγιος Δημήτριος Ζάρακος, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη – Γούβες, ενώ με μεγάλη δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από 43ο έως το 43,2 χιλιόμετρο του δρόμου Σπάρτης – Αγίου Δημητρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, έχει υποστεί ζημιές ο δρόμος Σκάλας-Βλαχιώτη και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο και με δυσχέρεια, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στον δρόμο προς Καστάνια-Παναγία Γιάτρισσα, που σήμερα γιορτάζει και η κίνηση των οχημάτων προς το μοναστήρι είναι μεγάλη.

Αποκλεισμένα είναι τρία χωριά στον δήμο Ευρώτα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόκειται για τα χωριά Ταξιάρχες, Έλος και Λεήμονα στον κάμπο του δήμου Ευρώτα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν όλοι οι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εστιάζονται στη Σκάλα, το Βλαχιώτη και τη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, σπίτια, ιατρεία και επιχειρήσεις.

Η κ. Τζανετέα εξήρε τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, κυρίως στο σούπερ μάρκετ LIDL, μέσα στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί 25 άτομα, με το νερό έξω από το κατάστημα να φτάνει το ένα μέτρο και 80 εκατοστά και στον εσωτερικό χώρο τα 50 εκατοστά. Μεταξύ των διασωθέντων είναι και τρία ζευγάρια τουρίστες, οι οποίοι περνούσαν τυχαία από την περιοχή και σταμάτησαν στο σούπερ μάρκετ για να κάνουν αγορές. Τα ζευγάρια των τουριστών φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στη Σκάλα.

Ακόμη, βρέθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους μία γυναίκα με τα δύο παιδιά της που αγνοούνταν, ενώ απεγκλωβίστηκε ένα άτομο, το οποίο στην προσπάθεία του να σωθεί από τα ορμητικά νερά ανέβηκε σε ένα δένδρο στη Σκάλα και παρέμεινε εκεί για πολλές ώρες μέχρι να τον εντοπίσουν τα σωστικά συνεργεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, έχει υποστεί ζημιές ο δρόμος Σκάλας-Βλαχιώτη και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο και με δυσχέρεια, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στον δρόμο προς Καστάνια-Παναγία Γιάτρισσα, που σήμερα γιορτάζει και η κίνηση των οχημάτων προς το μοναστήρι είναι μεγάλη.

Ήταν 04:00 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε η βροχή στην Καλαμάτα και σε μια ώρα έπεσαν 140 χιλιοστά νερού και το νερό έφτασε τα δυο μέτρα! «Σήκωσε αυτοκίνητα» είπε, ενώ δεκάδες είναι τα ζώα που πνίγηκαν! Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η βροχή παρέσυρε τα υλικά από τα έργα που γίνονται στην περιφερειακή οδό και εξαιτίας των δρόμων που έχουν κλείσει, είναι αδύνατο τα οχήματα της Πυροσβεστικής να φτάσουν σε σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα!

Η ολονύχτια πολύ δυνατή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε ποτάμια. Ανθρωποι έχουν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ οι Πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να δέχεται κλήσεις για παροχή βοήθειας (απάντληση υδάτων, απεγκλωβισμό κ.α.).

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί, τη νύχτα, στην περιοχή και προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε πολλά σημεία του νομού. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρωί από τη θεομηνία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια. Επτά χωριά είναι αποκλεισμένα.

imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ