ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κεντρική και την τοπική διοίκηση για τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Ελασσόνας καλώντας το λαό να διεκδικήσει έργα υποδομής και αποκατάσταση των ζημιών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Τις πληγές τους μετρούν οι δημότες της Ελασσόνας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των χωριών όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές από τη νεροποντή που έπληξε την περιοχή. Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν στην Τσαριτσάνη, όπου πλημμύρισαν σπίτια, χωράφια και αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως και στο Στεφανόβουνο. Η Γεράνεια έμεινε δίχως ρεύμα και νερό για αρκετές ώρες λόγω μη αποκατάστασης βλαβών που είχαν επισημανθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από την Τοπική Κοινότητα, τόσο προς το Δήμο όσο και προς τη ΔΕΗ.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται σε «θεομηνίες» ή στα «έντονα καιρικά φαινόμενα» ή όπως διατυμπανίζει η Δημοτική αρχή «ότι με τον καιρό δεν μπορούμε να τα βάλουμε». Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κοίτη του ποταμού της Τσαριτσάνης δεν ήταν καθαρισμένη, όπως και των άλλων χειμάρρων της περιοχής. Και δεν είναι η πρώτη φορά που «σπάει» το ποτάμι της Τσαριτσάνης και χιλιάδες στρέμματα μετατρέπονται σε λίμνη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε επισημάνει αρκετές φορές ότι το ποτάμι έχει φράξει και θα πρέπει να καθαριστεί. Ενώ είχε ξεκινήσει ο καθαρισμός του «Πόντικα», έμεινε μέχρι το ύψος της γέφυρας της «Βλάχας» και δεν προχώρησε. Σε εκείνο το σημείο, το ποτάμι υπερχείλισε για μια ακόμη φορά και έπνιξε τα χωράφια και τα ποιμνιοστάσια που βρίσκονται εκεί γύρω. Επίσης, ήταν γνωστό ότι ο «Γαβρόλακκας» έχει μπαζωθεί στη θέση «Αράπη Πύργος».

tsar2Πλημμύρισαν μέχρι και σπίτια μέσα στον οικισμό, τη στιγμή που το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί ξανά και έχει επισημανθεί από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν ζήτησαν τίποτα άλλο από το αυτονόητο: η Τεχνική Υπηρεσία να μεριμνήσει, να εκπονήσει μια μελέτη και να πάρει κάποια μέτρα προστασίας για να αποφευχθούν γεγονότα σαν κι αυτά. Βέβαια τίποτα δεν έγινε, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε και η δημοτική αρχή συνεχίζει το ίδιο βιολί, από τη μια να θεωρεί ότι φταίει ο καιρός και από την άλλη να καθησυχάζει στα λόγια και να υπόσχεται έργα.

Η Τσαριτσάνη έχει ανάγκη από την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης και την εκτέλεση σειράς έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Άλλως θα είναι εσαεί εκτεθειμένη σε «ακραία» καιρικά φαινόμενα. Μετά την ολοκλήρωση του Αναδασμού στα χαρτιά, επείγει και είναι πρώτης προτεραιότητας το άνοιγμα των δρόμων και η εκτέλεση των απαραίτητων έργων για τη θωράκιση και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και καταστροφών στο μέλλον.

Ο Δήμος και η Περιφέρεια να σταματήσουν να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Η δημοτική αρχή Ελασσόνας από την μία χαραμίζει χρήματα για έργα βιτρίνας και από την άλλη βάζει σε δεύτερη μοίρα απαραίτητα έργα υποδομής που αφορούν το λαό, τα αντιπλημμυρικά, τον καθαρισμό και τη βελτίωση των φρεατίων, τον καθαρισμό των καναλιών κτλ.

Τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, ο λαός της περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του και να απαιτήσει:

  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Για τις αγροτικές εκτάσεις, να προχωρήσουν άμεσα τα έργα του Αναδασμού και ειδικότερα η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κά).
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών και να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Ο Δήμος να διεκδικήσει έκτακτη επιχορήγηση του για αποκατάσταση ζημιών.
  • Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ζητάμε να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει την καταγραφή. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ