ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Τυρνάβου του ΚΚΕ

Σημαντικές ζημιές, η έκταση και το μέγεθος των οποίων θα εκτιμηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στο Αργυροπούλι και την Πέμπτη το βράδυ στο Δαμάσι.  Λόγω αυτών των γεγονότων ,κλιμάκιο της ΚΟ Τυρνάβου, με επικεφαλής τον Νίκο Μπαντόγια μέλος της ΤΕ Λάρισας   περιόδευσε στην περιοχή.

Στο Αργυροπούλι λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων είχαμε την υπερχείλιση του χειμάρρου Καναρά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πρόκληση ζημιών σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα.

Στο Δαμάσι η χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα  που τη συνόδευε προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα αμπέλια με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορέσουν να τρυγήσουν και κατά συνέπεια να χάσουν το προσδοκώμενο εισόδημά τους. Ακόμη η δυνατή ανεμοθύελλα προκάλεσε ζημιές και σε σταβλικές εγκαταστάσεις.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται μόνο σε “θεομηνίες” ή στα “έντονα καιρικά φαινόμενα”. Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής είναι αποτέλεσμα και της ανυπαρξίας των απαραίτητων μέτρων αντιχαλαζιακής προστασίας, των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι’ αυτό και τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα από τα κονδύλια της Ε.Ε. Συνυπεύθυνες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτή την πολιτική και έχουν στην ευθύνη τους την αντιπλημμυρική προστασία.

Zητάμε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από την χαλαζόπτωση από τον ΕΛΓΑ. Να υπάρχουν έγκαιρες αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο. Για μια ακόμη φορά προκύπτει η ανάγκη αλλαγής του άδικου και αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφού οι ζημιές που γίνονται στο φυτικό κεφάλαιο αποζημιώνονται με ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ.

Χωρίς καμία καθυστέρηση ο δήμος και η περιφέρεια να προχωρήσουν στη συντήρηση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών, να εκπονήσουν σχέδιο ολοκληρωμένης προστασίας του λαού απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, την αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεση χρηματοδότηση και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έπαθαν καταστροφές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Να μην “τσιμπήσουν” στα ψευτοδιλήμματα του τύπου « μεγάλη μεν η καταστροφή, αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν υπάρχουν λεφτά γι’ αποζημιώσεις». Να περικόψει, η κυβέρνηση, κονδύλια που προορίζονται για το κεφάλαιο( π.χ. αναπτυξιακός). Να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν να ληφθούν τώρα τα παρά πάνω μέτρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ