ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Γράφει ο Αλέξανδρος Μπάρπας, Μαθηματικός*

Τα μαθηματικά είναι επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Γι’ αυτό είναι κοινό κτήμα κάθε ατόμου. Δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα γνώσεων μόνο για μερικά “φωτισμένα μυαλά”. Δεν είναι αποδεκτό να τα χαρίσουμε μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό ιδιοφυιών που υπάρχουν στον κόσμο μας.

Δεν μπορεί ακόμη περισσότερο να είναι ένα μέσο πιστοποίησης της ιδιοφυΐας κάποιου. Δεν είναι θεμιτή μια διδασκαλία των μαθηματικών που απευθύνεται στους λίγους εκλεκτούς.

Τα μαθηματικά είναι για όλους , γιατί φτιάχτηκαν για να προάγουν την ζωή όλων μας. Είναι ένας ύμνος της ανθρώπινης λογικής , που όλοι διαθέτουμε , μια συμπαντική γλώσσα ενοποίησης των επιστημών που βελτιώνουν τεχνολογικά την κοινωνία μας , μια μέθοδος να επιλύουμε προβλήματα που οι πρακτικές μας ανάγκες γεννούν εκάστοτε και μια συνιστώσα ομορφιάς κι αισθητικής απόλαυσης.

Πόσο άδικο θα ήταν να καταντήσει σε μονοπώλιο μιας ελίτ προνομιούχων.

Tα μαθηματικά είναι για όλους γιατί είναι ανακάλυψη του πανανθρώπινου πνεύματος κι εξυπηρετούν πανανθρώπινες ιδέες και αξίες!

*Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζει στον Τύρναβο και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ