ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΡΩΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Μια ομάδα ερευνητών από τη Βόρεια Καρολίνα κατάφεραν να ξεθάψουν περισσότερα στοιχεία φέτος το καλοκαίρι για την αρχαία πόλη των Ναβαταίων, την Πέτρα της Ιορδανίας.

Η ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (NC State) και το Πανεπιστήμιο East Carolina ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα αγάλματα της θεάς Αφροδίτης και του θεού Έρωτα. “Απολύτως εξαίσια” αντικείμενα τα χαρακτήρισε ο Tom Parker, καθηγητής ιστορίας στο NC State, ο  οποίος δήλωσε ότι η ομάδα βρήκε τα κομμάτια, ενώ έκανε εκσκαφή στην περιοχή North Ridge της Πέτρας το Μάιο και τον Ιούνο.

«Κάνω εκσκαφές στη Μέση Ανατολή εδώ και 45 χρόνια και ποτέ δεν είχα βρει κάτι τέτοιας αξίας», είπε ο Parker. “Αυτά είναι αντάξια όσων υπάρχουν στο Μουσείο του Λούβρου ή το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.”

Τα αγάλματα, ένα από τα οποία είναι του θεού Έρωτα, είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα από το βάθρο ως τους ώμους.  Τα δύο κεφάλια από τα αγάλματα και ένα μεγάλο μέρος των άνω άκρων τους έχουν επίσης ανακτηθεί στο χώρο και θα αποκατασταθούν.

Η ομάδα που έψαχνε να βρει στοιχεία για την καθημερινή ζωή των Ναβαταίων, έσκαβε σε κάτι που θεωρούσαν ένα συνηθισμένο σπίτι, όταν έπεσαν επάνω σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το σπίτι ήταν περισσότερο μια αστική βίλα, είπε ο Parker, με το δικό του εξελιγμένο μπάνιο. Η ομάδα βρήκε τα κατακερματισμένα αγάλματα δίπλα στην σκάλα του σπιτιού.

“Αν και δεν ήταν ακριβώς αυτό που ψάχναμε, τα ευρήματα αυτά εξακολουθούν να μας λένε πολλά για τον πληθυσμό», είπε ο Parker.

Τα μαρμάρινα αγάλματα είναι σε ρωμαϊκό στυλ, και παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για  την πολιτιστική επίδραση της προσάρτησης της Ναβαταίας στη Ρώμη το 106 μ.Χ.

«Οι Ναβαταίοι ήταν ιδιοφυΐες με πολλούς τρόπους, εν μέρει επειδή ήταν έτοιμοι και πρόθυμοι να αφομοιώσουν και να υιοθετήσουν στοιχεία άλλων πολιτισμών γύρω τους “, είπε ο Parker. “Υιοθέτησαν πολλά από τον αιγυπτιακό πολιτισμό όταν ήταν γείτονες. Όταν οι Ρωμαίοι τους κατέλαβαν, ήταν ανοικτοί στη  ρωμαϊκή επιρροή.”

Η ομάδα ανασκαφής βρήκε πλήθος άλλων αντικειμένων που ρίχνουν περισσότερο φως στην καθημερινή ζωή των Ναβαταίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν εγκαταστάσεις για μαγείρεμα και αποθήκευση, κεραμικά και από οστά ζώων επαγγελματικά εξαρτήματα, ένα σιδερένιο ξίφος, κεραμικές λάμπες πετρελαίου και ανθρώπινα οστά αναμειγμένα με προσωπικά στολίδια και κοσμήματα.

“Τα ανθρώπινα λείψανα και αντικείμενα στο νεκροτομείο της Πέτρας παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για την έννοια του θανάτου των Ναβαταίων, αλλά και τις βιολογικές ιστορίες τους, ενώ ήταν ζωντανοί”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ